LP  Singles  CD  DVD  [Books]  Magazines  LaserDisc  Other
 Film  Music  Fiction  Non Fiction  Comics  Crime  [Svenskt]

  NEW ARRIVALS / NYHETER
  
  Start/Svenska
  Start/English
  Information
  Information/English
  Contact
  Order


Blance, August - Hyrkuskens berättlelser
(Ljus 1957 HC/DJ 150:-)

August Blanche ( 1811 – 1868) var liberal, men med måtta. Han stod ständigt på de förtryckta nationaliteternas sida. Han blev en offentlig person som redaktör för den frisinnade tidskriften Freya. Där kom han i ständig polemik med Jonas Love Almqvist som med Aftonbladet som plattform låg ett snäpp till vänster om August Blanche.

Han sig också in på den skönlitterära banan; hans specialitet blev vardagsnära små noveller, en slags skisser från Stockholmslivet. De är präglade av en varmhjärtad människas syn på livet och kan idag tjänstgöra som en veritabel tidsmaskin som låter läsaren komma Stockholm under det mellersta 1800-talet in på livet. Hans mest omtyckta berättelser samlades och gavs ut under titeln "Hyrkuskens berättelser."
Claesson, Stig - Allt står i Lågor
(Bonniers 1979 Hft 125:-)

Apollos Svensson är en rödhårig yngling, som följaktligen kallas Facklan. Vi träffar honom på hans mammas begravning, långt ute på landet. Han är nu alldeles ensam, men hans ensamhet delas en stund av en flicka som heter Ann-Katrin. De upplever ett intensivt och vemodigt dygn i en närbelägen glesort där de lokala förströelserna består av ett stängt korvstånd och där man alltså själv får sörja för det utbyte man vill ha av livet.
Claesson, Stig - Att Resa sig upp och Gå
(Bonniers 1971 Hft 150:-)

Detta händer alltså i slutet av april år 1949. På sommaren samma år skall den unge mannen fylla tjugoett år. Den unge mannen är europé. Europa är hans värld. Vad dom ligger utanför Europa är täckt av dimma. Det finns inga andra kontinenter. Det finns ingen tredje värld.

I dag kan man ju småle åt denne unge man som inte visste att jorden är rund. Ändå är den unge mannen inte dum. Han har i tre år i olika etapper vandrat eller färdats omkring i sin värld, Europa. Och vart han än kom, var han än stannade i denna sin värld Europa hade man satt honom till att gräva grus. Hans värld var en sönderbombad, sönderbrunnen, söndertrasad, sönderhatat, hungrande, törstande och sårig värld. Att gräva grus var helt enkelt nödvändigt vart han än kom...
Claesson, Stig - Brev till en Hembygdsgård
(Bonniers 1974 Hft 150:-)

Handlingen börjar på en järnvägsstation i Warzava några år efter andra världskriget. Huvudpersonen är den unge tecknaren och författaren Stig Claesson på vandring bland Europas ruiner tillsammas med en bagare från Stockholm.

Med många tusen unga från andra länder har de värvats att arbeta på ungdomens järnväg i Jugoslavien. En stor del av deltagarna är socialister av olika slag. De var hjältar när de åkte och förrädare när de kom hem därför att Jugoslavien och Tito under tiden fallit i onåd hos Stalin, så att det blivit ett nattsvart dåd att hjälpa dem.
Claesson, Stig - Bättre kan det inte sägas
(Bonniers 1976 Hft 125:-)

"Bättre kan det inte sägas" presenterar trettiofem prosastycken med rikedom och mångsidighet som gemensam nämnare: de inleds med Hitlers skatteproblem och avslutas med dikesrenens första tussilago.
Claesson, Stig - Bönder
(Cavefors 1963 HC/DJ 400:-)

Stig Claesson studerade vid Konstakademien 1947–1952. Som ung reste han runt i efterkrigstidens Europa och tillbringade bland annat mycket tid i Paris.

Både som tecknare och berättare utvecklade Stig Claesson en egenartad begåvning och stil. Han var på en gång söderkisen med fasta rötter i hemstaden och resenären, som klarögt och med sinne för det bisarra fångade och återgav intryck från främmande länder och städer, men också från den svenska landsbygden.

"Bönder" var hans fjärde bok.
Claesson, Stig - Den Extra Milen
(Bonniers 1994 HC/DJ 80:-)

Två till sin förvåning nyblivna pensionärer, författaren Natanael Bengtsson och konstnären Nelson-Lööv, i en rolig och tankeväckande diskussion om livet och konsten, om att skriva och om boxning, om att ha egen firma och om pensionen...
Claesson, Stig - En Mörts Drömmar
(Bonniers 1990 HC/DJ 80:-)

"Ho vet vad mörtar pläga drömma", säger den finländske skalden Elmer Diktonius, och samma ovisshet gäller frilansskribenten Peder From.

När vi träffar honom befinner han sig i en norrländsk hamnstad tillsammans med Molly, en ung kvinnlig fotograf. De skall träffa sin förläggare, som bor på denna osannolika ort och förresten själv är lika osannolik.
Claesson, Stig - Kärlek rostar inte
(Bonniers 1988 HC/DJ 100:-)

En av de finaste och mest ömsinta kärlekshistorier man kan tänka sig utspelas här på cirka tre och en halv timme. Huvudpersonerna är en medelålders man och en lång, mycket vacker svart flicka. Skådeplatser är en park på Söder i Stockholm, en våning därsammastädes och den lilla serveringen på Fjällgatan.
Claesson, Stig - Lantlif i Budapest
(Bonniers 1986 HC 100:-)

Stig Claesson är förälskad i Budapest, och hans kärlek till den gamla staden i Centraleuropas hjärta smittar av sig av alla som öppnar denna bok.
Claesson, Stig - Lika oskyldigt som meningslöst
(Bonniers 1982 HC/DJ 120:-)

Henry är rörmokare och Arne sopåkare. Bägge är medlemmar i boxningsklubben Kosmos. De är på väg att hälsa på den gamle mästerboxaren Nisse Nilsson som har hamnat på sjukhus, Ingen vet om han bara har ramlat eller blivit nerslagen...
Claesson, Stig - Medan Tidvattnet Vänder
(Bonniers 1980 Hft 125:-)

John Andersson heter en något vilsekommen ung svensk som just fyller tjugosju. Det nya Europa fyller just tio år, och där dyker han upp i en by i Holland, utsänd av en ideell organisation för att plantera trän.

Holland har för inte länge sedan härjats av en våldsam översvämning. Men nu är holländarna hövligt förvånade över att de ska ha trän planterade och likaså över John Andersson och hans märkliga internationella kumpaner.
Claesson, Stig - Min vän Charlie
(Bonniers 1973 Hft 150:-)

Charlie, huvudpersonen i denna berättelse, förekommer inte direkt i boken. Han har lämnat efter sig en något förfallen fritidsanläggning vid en kanadensisk flod, som berättaren, en ung svensk, och han majestätiska svärmor arbetar på att sätta i stånd.
Claesson, Stig - Nelly
(Bonniers 1969 Hft 150:-)

"Man kan inte med bästa vilja i världen påstå att herr Nilsson ofta tänkte sig för. Detta är naturligvis en brist hos herr Nilsson, eftersom det ju är så i vårt samhälle att de flesta människor tänker sig för både en och två gånger inna dom kastar sig in i ett nytt äventyr..."

På en knapp och ren, oändligt uttrycksfull prosa berättar Stig Claesson om en människa som har svårt att finna sig tillrätta, som aldrig har möjlighet att välja mellan rätt eller fel väg - en klok, vemodig och minnesvärd berättelse.
Claesson, Stig - Ni har inget Liv att Försäkra
(Bonniers 1978 Hft 125:-)

Willy Carlsson påstås tillhöra en lurad generation. Den som påstår det är Hardy och han gör det inte på något fint sätt. Av detta blir Willy svårt förbannad och börjar tänka över sin generation - viktiga delar av den är borta och det gäller att hålla vakt.
Claesson, Stig - Rosine
(Bonniers 1991 HC/DJ 120:-)

"Han heter Torvald och han är skandinav. Möjligt är han en bonnjävel men just nu utlänning i Paris. Han äger det värdefullaste man kan äga. Sin ungdom och sitt självförtroende..."
Claesson, Stig - Samtal på ett Fjärrtåg
(Bonniers 1972 Hft 150:-)

"Samtal på ett Fjärrtåg" handlar om Olle Andersson som är på väg till sin systers begravning. Han har inte sett henne på länge. Hon bodde i ben liten stad i den skogsbygd familjen - som vi alla en gång - lämnade och flyttade till Stockholm.

Olle Andersson dricker ett litet glas portvin på tåget med två äldre damer i stråhatt som överlevt den stora käringpesten 1944. Han tar en konjak med en man som heter Erik och blir bekant med en flicka som heter Gerd. Alla har något att säga honom om den lilla stan i skogen och om det gamla Sveriges förvandling till det nya.
Claesson, Stig - Sanningen och ingenting annat än
(Bonniers 1970 Hft 150:-)

Peter Blodström arbetar med fönster. Hans distrikt är en stockholms förort. Där träffar han människor som måste försöka leva på denna avlägsna och sterila plats. Han justerar fönster och får deras förtroenden, ibland mer än så, innan han återvänder hem till sitt eget innerstadsliv.
Claesson, Stig - Vad man Ser och Hedrar
(Bonniers 1998 HC/DJ 120:-)

I VAD MAN SER OCH HEDRAR berättar Stig Claesson vecka för vecka om naturens växlingar och vardagens enkla dramatik i ett lited samhälle i Väsergötland. Han skriver om människor i sin närhet, om vänner som betytt och betyder mycket för honom och om diktens magiska kraft att påverka våra liv.
Claesson, Stig - Yrkesmän emellan
(Bonniers 1974 Hft 150:-)

"Yrkesmän emellan" handlar om den tankfulle Stig Claesson som går runt i sin stad, följer årets växlingar, funderar över Stockholms utveckling, över människors liv, över livet på landet, över flickor om våren, över den evigt outfyllda Citygropen, över negern som plockade svamp, över varför Jakobs Kyrka ser så lantlig ut, över ett gammalt badkar i en hästhage, över miljövård eller sättet att skiva en julberättlese.
Fogelström, Per Anders - Café Utposten
(Bonniers 1970 HC/DJ 120:-)

Handlingen utspelar sig under storstrejken år 1908 och grunden i romanen är baserad på en verklig händelse, Amaltheadådet natten mellan den 11 och 12 juli 1908.
Fogelström, Per Anders - En Borg av Trygghet
(Bonniers 1957 HC/DJ 120:-)

Tor Perle är en direktör i goda omständigheter, med villa, bil, fru och söt dotter. Han står i valet mellan tryggheten och det sugande okända. Hans beslut förändrar tillvaron för alla de människor som omger honom och ger åt hela hans eget liv en ny inriktning, fast inte riktigt den han väntat.
Fogelström, Per Anders - Utsikt över Stan
(Bonniers 1974 HC 80:-)

På omslaget till sin nya bok ser Per Anders Fogelström ut över stan från sitt arbetsrum på Fjällgatan i Stockholm. Hans fönster tycks vetta åt alla fyra väderstrecken, ty det är många olika utsikter över stan han bjuder oss på. Och det är inte bara gator och hus, berg och parker, det är framförallt levande människor.
Hedlund, Stefan - Hur många Ryssland efter Sovjet
(Fischer 1993 HC/DJ 80:-)

Titeln är medvetet tvetydlig. Den anspelar på risken för att Sovjets öde. att falla sönder i sina beståndsdelar, även ska bli Rysslands. Den syftar också på Rysslands många ansikten, goda såväl som hotfulla. Strävan i boken är att skildra dramatiken och dynamiken i den process som bestämmer vilket slags Ryssland resten av Europa framgent ska ha till granne.
Henrikson, Alf - Det Västliga Hellas
(Bonniers 1978 HC/DJ 80:-)

Det Västliga Hellas uppstod på 700-talet före Kristus, du under den så kallade andra grekiska kolonisationen grekiska städer som Chalkis, Miletos och Megara rådde bot på sin överbefolkning genom att grunda kolonier västerut; i Syditalien, på Sicilien, i Spanien och Frankrike.
Henrikson, Alf - En Skandinavisk Historia
(Atlantis 1992 HC/DJ 100:-)

EN SKANDINAVISK HISTORIA handlar naturligtvis om Norge och Sverige. "De skandinaviska bröderna", skriver författaren, "har nästan alltid suttit rygg mot rygg och tittat år varsitt håll vad storpolitiken beträffar. Då och då under seklernas lopp har de vänt sig om och slagit varandra på käften, mestadels under medverkan av en tredje broder..."
Henrikson, Alf - Ett hus i Spanien
(Wiken 1982 HC/DJ 80:-)

Alf Henriksons debutroman handlar om den håglöse Samuel Johnson som råkar få arbetslust för sina händer och närning för sin fantasi och blir en lycklig människa igen.
Henrikson, Alf - Fram till Nybroplan
(Wiken 1988 HC/DJ 80:-)

Den 17 Maj 1788 undertecknade Gustav III det privilegiebrev som lade grunden till Kungliga Dramatiska Teatern, vår svenska nationalscen. Teaterns skiftande öden, fram till 1908 så marmorpalatset vid Nybroplan stod färdigt, skildras i den här boken.
Henrikson, Alf - Hos Etruskerna
(Bonniers 1977 HC/DJ 100:-)

På Roms Capitolium står än i dag Varginnan, ett monument både över det romerska statsgrundandet och den kulturvärld som statyns etruskiska upphovsmän tillhörde.

Etruskerna, som hade sin politiska storhetstid på 600-talet före Kristus, var under sin makts dagar förenade i ett förbund av tolv städer, runt Rom och upp mot Poslätten, i de nuvarande provinserna Latium och Toscana. Ständiga krig med Rom slutade med den sista etruskiska standens krossande år 44 före Kristus.
Henrikson, Alf - Hävdateckningar
(Bonniers 1983 HC/DJ 80:-)

Alf Henriksson låter oss stifta bekantskap med människor och händelser från mycket olika epoker och kulturer.
Henrikson, Alf - Isländsk Historia
(Bonniers 1981 HC/DJ 120:-)

Sagans, släktfejdernas och sillfiskets Island träder oss till mötes i Alf Henriksons färgrika krönika om den märkliga Atlantöns växlande öden.
Henrikson, Alf - Storkyrkan
(Bonniers 1979 HC/DJ 80:-)

Stockholms Storkyrka, det kungliga slottets närmaste granne, kan i år fira sitt 700-årsjubileum och gör det bl a genom utgivandet av denna bok.
Henriksson, Alf - Pytheas resa till Thule
(Bra Böcker 1985 HC/DJ 50:-)

"Pytheas resa till Thule" berättar om greken Pytheas' redogörelse för en resa till Thule som återupptäckts efter 2300 år. Thule visar sig vara Sverige, och ritualen midvinterblot och krigföring mellan olika nordiska klaner beskrivs i god detalj.
Järbe, Bengt - Sagornas och Sägnernas Stockholm
(Tiden 1969 HC/DJ 120:-)

På stadens torg, vid klappbryggor och brunnar. på källare, tavernor och kaffehus föddes i grändernas dunkel folkfantasiens Stockholm, fick skvallret näring och det övernaturliga märg och must...
Järbe, Bengt - Stockholm
(Tiden 1968 HC/DJ 120:-)

"Stockholm" handlar om den svenska huvudstadens historia från äldsta tider till våra dagar. Till nytta och nöje för alla intresserade berättar författaren om vad vi vet om stadens öden.
Paasilinna, Arto - Den Ljuva Giftkokerskan
(Brombergs 2000 HC/DJ 80:-)

Den 77-åriga översteänkan Linnea Ravaska är en fin dam. Spröd, snäll och stillsam lever hon ett tillbakadraget liv i sitt lilla röda torp i skogen. Men idyllen är falsk, hennes liv är en plåga. Varje månad när pensionen betalas ut kommer fostersonen med sina kompisar och terroriserar henne. Till sist står hon inte ut, hon kokar ett gift... Samhällssatir med humor och allvar
Paasilinna, Arto - Harens År
(Brombergs 1992 HC/DJ 120:-)

Kaarlo Vatanen, medelålders redaktör, kör på och skadar en harpalt, men räddar den och beslutar i stundens ingivelse att hoppa av sitt trista liv och följa haren ut i vildmarken. De ger sig ut på en odyssé genom det finska landskapet, råkar ut för många dramatiska, dråpliga äventyr och träffar både dumma och kloka medmänniskor. Blandning av psykologisk roman, naturskildring och folklig skröna.
Paasilinna, Arto - Hoppsan, jag är död!
(Brombergs 2001 HC/DJ 100:-)

''Min död kom som en fullständig överaskning för mig. '' Så säger vår hjälte redan i allra första början av denna halsbrytande historia. Han möter döden på det mest snöpliga vis. Fullt upptagen av att spana in ett par kvinnoben, går han rakt ut i gatan och blir påkörd av en bil. Han dör på fläcken. Och allt dett på grund av en främmande kvinna som inte ens visar sig så vacker som hennes ben antydde.
När han ligger där på trottoaren inser han att han faktiskt är död. Hans kropp är helt orörlig men andligen befinner han sig på denna sida och kan följa allt som händer ! Han tar tillfället i akt och svischar hem till hustrun för att invänta telefonsamtalet om sin bortgång. Som han befarat blir hon inte särskilt ledsen när dödsbudet kommer....
Persson, Leif GW - Kan man dö två gånger?
(Bonniers HJ/DJ 50:-)

Sjöscouten Edvin sätts i land på Ofärdsön i Mälaren för att plocka svamp. Istället hittar han en halvt begravd dödskalle.
Trots att Edvin bara är tio år har han genast situationen klar för sig. Han lägger kraniet i en plastpåse, rymmer från scoutlägret och åker raka vägen hem till sin granne - kriminalkommissarie Evert Bäckström.
Skott, Staffan - Den Sovjetiska Parantesen
(Tiden Sweden 1995 HC/DJ 50:-)

Hur gick det till när det oövervinnerliga Sovjet bara försvann?

Staffan Skott försöker svara på det i den här boken...
Swartz, Richard - Room Service
(Norstedts 1996 HC/DJ 50:-)

"Room Service" offers richly detailed images of the people and places of Richard Swartz’s adopted slice of Europe, and thoughtful reflection on his status as a privileged outsider.

We meet Serbian poets and priests in the service of war, the bewitching wife of a Romanian bigot, a Czech factory manager turned hotel porter in the wake of 1968, Ceauçescu's masseuse, the king of all the gypsies, a cantor who is the last survivor of a Jewish community, and many others—famous, infamous, and anonymous—who take their places in a fascinating, moving, and sometimes cuttingly funny history of a region at the brink of enormous change.
Waltari, Mika - Rikets Hemlighet
(Wahlström & Widstrand 1960 HC/DJ 80:-)

Marcus Mezentius Manilianus heter en ung romare, som roar sig med spådomsforskningar i Alexandrias väldiga bibliotek medan han väntar på sin älskarinna som är kvar i Rom.

Detta är upptakten till Mika Waltari's mäktiga historiemålning - ett panorama över det Heliga Landet och en berättelse som sträcker sig från dagen för Korsfästelsen till Pingst, återgiven av en främling i Judéen och Galiléen.
Yrke: Povel Ramel
Staffan Schöider, Stefan Wermelin 225:-

Schöier och Wermelin tar er med på en tripp genom en sextioårig artistkarriär!

"Yrke: Povel Ramel" - det var så Povel brukade skriva på myndighetsblanketterna. Hans jobb var att vara Povel Ramel med en lustig hatt, ett par glasögon och gluggen mellan framtänderna som logotyp. På skiva, i radio, på scenen, i tältet, på krogen, i tv gjorde han sitt jobb och roade generationer.

I de flugiga tidernas begynnelse, för alldeles förtvivlat länge sedan, delade han dem, på både längden och tvären. Uppslagen var så galna att folk trodde att han faktiskt satt på hispan vartannat år. Men icke så, istället var han ute och reste i världen, vilade upp sig och hämtade hem nya uppslag till låtar, monologer och sketcher. Knäppupp AB var absolut störst i branschen och Povel Ramel var en av de starkast lysande svenska stjärnorna under 1900-talet.
778069