LP  Singles  CD  [DVD]  Books  Magazines  LaserDisc  Other
 A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  VW  XYZ  Å Ä Ö  [Svensk Film / TV]  Television  Children's Movies / Barnfilm  Music  BluRay

  NEW ARRIVALS / NYHETER
  Start/Svenska
  Start/English
  Information
  Information/English
  Contact


47:an Löken
47:an LÖKEN
(1971 Ragnar Frisk) 80:-

47:an och 69:an tillhör inte de smartaste på regementet – men de roligaste. Publiken skrattar på sig och befälen sliter sitt hår. Det går inte många minuter mellan katastroferna. Janne ”Loffe” Carlsson i en av sina första paradroller. Missa inte denna klassiska skrattfest.

47:an LÖKEN BLÅSER PÅ
(1972 Ragnar Frisk)

Allt bankar åt skogen när det blir statsbesök på regementet. 47:an och 69:an är inte de smartaste, men ändå kanske de slugaste. En hisnande fars från hjärtat av den svenska folksjälen.
[Noble]Region 2
Albert & Herbert
"Det Bästa med, vol 4" 80:-

"Albert & Herbert" är en klassisk TV-serie om en skrothandlare och hans son. De bor i en gammal träkåk på Skolgatan 15 i Göteborg tillsammans med hästen Herkules.

"Det bästa med Albert & Herbert" vol 4 innehåller 6 avsnitt och 2 teaterföreställningar.
[SVT]Region 2
Albert & Herbert
"Det Bästa med, vol 1" 50:-

"Albert & Herbert" är en klassisk TV-serie om en skrothandlare och hans son. De bor i en gammal träkåk på Skolgatan 15 i Göteborg tillsammans med hästen Herkules.

"Det bästa med Albert & Helbert" vol 1 innehåller 7 avsnitt.
[SVT]Region 2
Amorosa
(1986 Mai Zetterling) 50:-

Filmen om författaren Agnes Von Krusenstjernas liv, en adelsdam som vågade skriva om kärlek och som inte var rädd för sanningen.

Agnes gifter sig 1921 med David Sprengel som även blir hennes aktiva sekreterare, agent, vårdare och revisor. David försöker skydda den mentalt alltmer labila Agnes genom att stänga in henne i en lägenhet. Samtidigt hetsar han upp henne till olika kristillstånd så att hon ska kunna skriva fler romaner.
[Sandrew Metronome]Region 2
Armbryterskan från Ensamheten
(2004 Lisa Munthe, Helen Ahlsson) 50:-

Mitt ute i Lapplands ödemark, ligger den lilla byn Ensamheten. Här bor 16 personer som alla är släkt med varandra. Det skulle kunna vara som vilken by som helst, om det inte var så att alla delar en ovanlig passion: alla bryter arm. I Ensamheten bor Heidi Andersson. Hon är 23 år och fyrfaldig världsmästarinna i armbrytning. Gemenskapen i byn har lärt Heidi att "Ensam är man stark och kan nå långt, men tillsammans är man starkare och når längre".
[Folkets Bio]Region 2
Att Angöra en Brygga
(1965 Tage Danielsson) 50:-

På ön väntar de på sina gäster. Kräftorna är nykokta, röda och läckra. På båten finns gästerna och just nu seglar de in mot ön. De har dryckerna med sig. Det ska bli kräftskiva och alla är inställda på en riktigt trevlig kväll. Men först måste båten angöra bryggan...

Gösta Ekman, Monica Zetterlund, Birgitta Andersson och Lars Ekborg i en sanslös fars som berättar om hur allt blir fel, går sönder och rasar samman.
[SF]Region 2
Barnen från Frostmofjället
(1945 Rolf Husberg) 80:-

Högt uppe i en liten grå stuga på Frostmofjället bor en mor med sina sju barn. Hon är svårt sjuk. Precis innan hon dör uppmanar hon sina sju barn att inte låta församlingen ta hand om dem utan ber dem att till varje pris klara sig själva.

För att slippa fattighuset börjar de den mödosamma vandringen över fjällen där de går från gård till gård i köld och mörker. De träffar på snälla människor och elaka människor. En efter en blir syskonskaran omhändertagna...
[Sandrew Metronome]Region 2
Bokhandlaren som slutade Bada
(1969 Jarl Kulle) 80:-

En romantisk småstadskomedi från 1969. Handlingen utspelas i det lilla samhället Grimsby under 1900-talets första årtionde.

Bokhandlaren Jacob (Allan Edwall) framlever ett stilla liv som avbryts när en traktens dotter, Amelie (Margareta Krook), efter många år utomlands återvänder. Jacob upplever ett svärmeri som går över i passion, och snart är äktenskapet fullbordat. De respekterar varandras tidigare liv, men en kort tid efter bröllopet får Jacob av en händelse veta att Amelie inte är fullt så fin som hon velat ge sken av...
[Sandrew Metronome]Region 2
Cleo
Säsong Ett 125:-

Cleopatra Andersson (Suzanne Reuter) är en 45-årig kvinna som på sjuttiotalet stod på barrikaderna. Nu, 30 år senare, står hon på andra sidan och jobbar som inköpschef på ett multinationellt företag. När hennes 20-åriga son Jonas flyttar hemifrån står hon för första gången i sitt liv helt ensam.

Vad gör man? Tar upp gamla bekantskaper? Försöker hitta nya? Försöker bli kär? Vilka var de gamla drömmarna? Vi lär också känna Cleos arbetskollegor, som t.ex. chefen Claes (Loa Falkman), försäljningsstjärnan Åke (Johan Rheborg), bästa vännen Kajsa (Magdalena IndeBetou), den unga Jessika (Rakel Wärmländer) och kontorets allt-i-allo Frank (Gustav Hammarsten).
[SVT]Region 2
Cornelis
(2004 Tom Alandh) 50:-

En tolvårig pojke flyttar från Holland till Sverige med sina föräldrar. Ett liv senare - ett hårt och stormigt liv - har han sjungit Bellman som ingen annan och Taube bättre än Taube själv. Och skrivit egna visor som älskas av hela svenska folket, kanske nu mer än någonsin, snart 20 år efter hans död.

Nu använder man sällan hans efternamn, nu räcker det med Cornelis. Riksbusen som blev genial poet. Det är om Cornelis den här filmen handlar, om hans liv och hans konst, med arkivmaterial från spelningar och intervjuer.
[SVT]Region 2
Darling
(2007 Johan Kling)

"Darling" är en mörk socitetskomedi.

Humor och tragik om ung, självupptagen överklass och vanligt hyggligt folk, utan pekpinnar och moralkakor men inte utan moral. En film som skarpögt och med svart humor skildrar en ung kvinnas bekymmerfria tillvaro i kvarteren runt Stureplan och Karlavägen. Hon rör sig bland vackra och välklädda unga människor i exklusiva butiker, påkostade barer och stora våningar tills en dag allt förändras...
[SF]Region 2
De Sju Dödssynderna
(1994-2000 Richard Hobert) 175:-

Denna box innehåller alla filmerna i Richard Hoberts populära filmserie baserad på De Sju Dödssynderna.

BOXEN INNEHÅLLER FILMERNA:
- Glädjekällan
- Händerna
- Höst I Paradiset
- Spring För Livet
- Ögat
- Där Regnbågen Slutar
- Födelsedagen
[SF]Region 2
Den Allvarsamma Leken
(1945 Rune Carlsten) 50:-

1912 skrev Hjalmar Söderberg Den allvarsamma leken som kommit att bli en odödlig klassiker. Den mångbottnade historien om journalisten Arvid Stjärnbloms komplicerade romans med den självständiga Lydia Stille har beskrivits som den svenska litteraturens mest betydande kärleksroman och upphör aldrig att fascinera nya generationer.
[Studio S]Region 2
Den Döende Dandyn
(1989 Anders Wahlgren) 80:-

Åren kring första världskriget var det många svenskar som åkte till Paris, konstens huvudstad i Europa. En av dem var Nils Dardel, hans hektiska, självförbrännande liv och dramatiska äktenskap med Thora Klinckowström, står i centrum för denna berättelse av Anders Wahlgren om skapandets villkor.

Det är på hösten 1919 som han på en båt till Frankrike träffar Thora och snabbt dras hon in i de radikala konstnärskretsarna i Paris, där det går rätt vilt till. Nils svaga hjärta medför att han hela tiden hade döden i hälarna vilket blir ett återkommande motiv i hans konst. Paret Dardel lever i ett fritt förhållande med många konflikter eftersom den androgyne Dardel intresserar sig för både män och kvinnor. De sju år som äktenskapet varar utgör berättelsens ram.
[SVT/Pan Vision]Region 2
Den Tatuerade Änkan
(1997 Lars Molin)

Berättelsen handlar om Ester, en kvinna i övre medelåldern med vanan att skämma bort såväl sin buffliga man som barn och barnbarn. Mitt i julfirandet dör Esters faster. Det blir början på uppbrottet och ett nytt liv för Ester. Nu börjar livet äntligen le mot Ester som blir den Tatuerade Änkan.

Den Tatuerade Änkan spelas av Mona Malm, en roll skriven direkt för henne. Hon uppvaktas av spännande kavaljerer som Sven Wollter, Ingvar Hirdwall, Jan Malmsjö och Erland Josephson.
[SVT]Region 2
Det Sköna är Svårt
(2009 Anders Wahlgren) 50:-

Konstnären Carl Fredrik Hill kom till Paris 1874, tillsammans med August Strindberg och flera andra konstnärer. Men Hill höll sig mycket för sig själv och gick sin egen väg.

Efter att ha levt under svåra umbäranden och målat febrilt i tre år – för att bli accepterad på Paris-salongen, drabbas han av en psykos. Han tas in på Dr Blanches klinik 1878, vilket är filmens början.

Denna drömska berättelse av Anders Wahlgren är inte kronologisk, utan bygger på Hills minnen i Paris, på målarresor till Normandie där hans möte med havet får en stor betydelse i hans liv.
[SVT]Region 2
En Enkel till Antibes
(2011 Richard Hobert) 50:-

Änklingen George (Sven-Bertil Taube) har fått nog av sin hemhjälp Maria (Rebecca Ferguson) som stjäl hans saker och sina vuxna barn (Dan Ekborg, Malin Morgan) som försöker sälja hans hus och komma över pengarna. Han bestämmer sig för att överraska dem med ett motdrag som får alla att rannsaka sina liv. George packar en väska och drar iväg på en svindlande resa. Han färdas genom sitt förflutna mot sina drömmars mål i en film om livet utan returbiljett.
[SF]Region 2
En Himla Många Program
"4-DVD Set" 100:-

"En himla många program" är Galenskaparna After Shaves klassiska tv-serie från 1989-1990.

Den gemytlige Allan Preussen sitter i sin favoritfåtölj och presenterar olika tv-program. Parodier på nyhetsprogram, underhållning, sport, långfilm, cafépgrogram med mera.
Här finner du inslag som Farbror Frej, Knut på linjen, Inte bara glögg, Spanar'n, Sport vi glömt, Perkele med mera. Totalt 9 restaurerade tv-avsnitt samt timmar av extramaterial.
[Majeng Media]Region 2
En Kvinna Ombord
(1941 Gunnar Skoglund) 50:-

Andra världskriget har satt världen i brand. Under ett tyskt flyganfall i en fransk hamn smyger sig en desperat ung kvinna ombord på fartyget Ethel i hopp om att ta sig till hemlandet Sverige. Resan blir en skräckfärd där minor och flygattacker riskerar att göra slut på dem alla samtidigt som ett intrikat triangeldrama utspelas mellan kvinnan, kaptenen och en mystisk skeppsbruten man som räddas ur havet.
[Studio S]Region 2
En Man som heter Ove
(2015 Hannes Holm) 30:-

59-årige Ove är kvarterets vresige ordningsman som flera år tidigare avsattes som ordförande i bostadsrättsföreningen, men det ger han blanka fan i och ser med järnhand över kvarteret. När höggravida Parvaneh med familj flyttar in i radhuset mittemot och backar in i Oves brevlåda blir det upptakten till en komisk och hjärtevärmande historia om tilltufsade katter, oväntad vänskap och kärlek så stark att bara döden ser ut som den enda utvägen.

Ove är en man som vet att rätt ska vara rätt och man ska hjälpa sin medmänniska och som med stor träffsäkerhet betraktar sin samtid.
[Nordisk Film]Region 2
Eric M Nilsson
"Filmer" 175:-

Eric M. Nilsson är dokumentärfilmare. Han föddes i Bryssel 1935 och där växte han upp i skuggan av kriget. Hans pappa var svensk och mamma från Belgien. 1951 flyttade familjen till Göteborg där Eric tog studenten. Efter militärtjänsten åkte Eric till Paris för att studera film på den berömda filmskolan IDHEC. Här umgicks han i två och ett halvt år i den tidens mest intressanta filmkretsar.

När han kom hem till Sverige igen hamnade han till slut på Sveriges radio och television där han snart blev känd som en både produktiv och egensinnig filmare. Han har en rik produktion på uppemot hundra filmer bakom sig. De flesta är gjorda för Sveriges Television. På de här DVD-skivorna har vi samlat ett litet urval av hans rika produktion från de första åren i början av 1960-talet fram till början av 2000-talet. Filmerna omfattar allt från mer traditionella dokumentära berättelser till provokativa och kontroversiella betraktelser.
[SVT]Region 2
Ett Brott
(1940 Anders Henrikson) 50:-

"Ett Brott" blev inledningen på en ny filmisk era i Sverige och klassas som ett av 1940-talets allra främsta verk. Genom sin dramatiska tyngd bröt den av helt mot 1930-talets lustspelsbetonade produktion och anses vara den första svenska kriminalfilmen. Kritikerna kallade den för ett mästerverk och publiken vallfärdade för att se filmen, som delvis bygger på ett av de mest uppmärksammade mordfallen i svensk kriminalhistoria, ”de von Sydowska morden”.

Karin Ekelund och Edvin Adolphson gör sina livs roller som herr och fru von Degerfelt, det äkta paret vars liv ödeläggs av ett fruktansvärt brott.
[Studio S]Region 2
Fasadklättraren
(1991 Rumle Hammerich) 80:-

Phillip Morell är 17 år och är bara bra på en enda sak: att klättra. Han dras in i ett kriminellt gäng utan att egentligen mena det, och hamnar plötsligt i fängelse. Hans medfångar förstår ganska snart att de kan utnyttja Phillips talanger för att göra ett rymningsförsök. Och för första gången i sitt liv får Phillip en vän: gamle kåkfararen Larsson som ser bortom fasaden hos den unge klättraren och bestämmer sig för att lära upp honom. Men kommer Phillip att klara av det svåra mästarprovet när den dagen kommer?
[SVT/Atlantic]Region 2
Flickan från Tredje Raden
(1949 Hasse Ekman) 50:-

"Flickan från Tredje Raden" omnämns ständigt som Hasse Ekmans bästa jämte mästerstycket "Flicka och Hyacinter".

Vid tiden för premiären stred man i pressen om vem som var svensk films största geni - Bergman eller Ekman. Bergman hade just vunnit kritikernas gillande med "Fängelse", ett nattsvart drama där han beskrev livet som "helvetet på jorden". Ekmans film var en omedelbar reaktion på detta avgrundstema, där han lät Hoppet spela huvudrollen.

Dramat följer en mystisk ring som ständigt byter ägare bland de som missgynnats av ödet. På ett snillrikt sätt binds pärlbandet av livsberättelser samman och bildar en fascinerande helhet.
[Studio S]Region 2
Flickorna
(1968 Mai Zetterling) 80:-

Tre skådespelerskor i en komedi om kvinnor och krig - tre flickor med ett rörigt privatliv. Blanda ihop dessa två förhållanden och tre flickor börjar se på sina liv mera humoristiskt än vad de brukar och tre skådespelerskor börjar komma underfund med att pjäsen trots allt är en tragedi.

Med andra ord; "Flickorna" är ett allvarligt spel spelat av kvinnor på ett lättsinnigt sätt. Under en snabb resa genom Sverige från Karlskrona till Kiruna är pjäsen hela tiden med, men vi ser inte mycket av den. Vad vi ser är det excentriska, ofta roliga och mycket positiva sätt tre kvinnors fantasi arbetar på.
[Sandrew Metronome]Region 2
Första Divisionen
(1941 Hasse Ekman)

1941. Nazityskland står på höjden av sin makt. Hitlers segerrika arméer väller in i Ryssland. Sverige står ensamt och isolerat. Flygvapnet tränar intensivt inför ett kommande anfall.

Första divisionen med störtbombarna B 5 på flygflottiljen F 6 utanför Karlsborg står i frontlinjen. Divisionschefen pressar sina män till det yttersta. Det är en ständig lek med döden i väntan på allvaret. En lek som ofta slutar i svåra olyckor...
[TerraFilm]Region 2
Gubben i Stugan
(1996 Nina Hedenius) 50:-

En film om Ragnar i Kestina och hans vardagsliv som pensionerad skogsarbetare i Dalarnas finnskogar. Vi får följa Ragnar året runt, genom årstiderna, klimatets och naturens växlingar, och ta del av en livsstil som var vanligt för inte så länge sedan. En film utan monolog, dialog eller speaker.
[SVT]Region 2
Hamsun
(1996 Jan Troell) 50:-

Som 31-åring hyllades Knut Hamsun (1859-1951) för genombrottsromanen "Svält" och som 61-åring tilldelades han Nobelpriset i litteratur.

Med en beundrarskara bestående av storheter som Einstein och Hemingway kunde sagan avslutats här och fått ett lyckligt slut. Men under andra världskriget förklarade Hamsun sitt stöd för nazisterna och begav sig av till Tyskland för att skaka hand med Adolf Hitler. Norges nationalhelgon blev med ens landets mest hatade man, bespottad som landsförrädare, och straffet skulle bli hårt.
[Studio S]Region 2
Hasse & Tage
"En Unik Box, no 1" 125:-

Innehåller filmerna:
"Den Enfaldige Mördaren"
"Mannen som Slutade Röka"
"Att Angöra En Brygga"
"Sopor"
[SF]Region 2
Hasse & Tage: En Kärlekshistoria
(2019 Jane Magnusson) 50:-

Hasse och Tage var världens bästa vänner i över 30 år. Deras filmer, revyer, sånger och böcker påverkade en hel nation och var limmet som höll ihop folkhemmet. Som komikerduo förenade de högerspöken och anarkister i skratt.

När Tage dör i förtid förlorar hans barn en pappa, Hasse en fadersfigur och hela Sverige en landsfader. Och när Palme dör bara månader efter Tage börjar det svenska folkhemmet falla i bitar. För första gången öppnar familjerna Alfredson och Danielsson upp arkiven och ger oss exklusiv åtkomst till deras berättelser, fotografier och inspelningar.
[Nordisk Film]Region 2
Himlens Hjärta
(2008 Simon Staho) 50:-

Lars (Mikael Persbrandt) och Susanne (Lena Endre) har varit gifta i tjugo år. De älskar varandra högt och har tillsammans skapat en tryggt och lycklig tillvaro med välbetalda jobb, ett stort hus, varsin bil och en dotter som snart flyttar hemifrån.

Lika lyckligt och komfortabelt har livet utvecklat sig för Susannes bästa väninna Ann (Maria Lundqvist) och hennes man Ulf (Jakob Eklund), som också de kan se fram emot att snart fira sin tjugo åriga bröllopsdag.

Under en av deras parmiddagar berättar Susanne en historia om en kollega som varit otrogen. Historien framprovocerar reaktioner som ger upphov till en våldsam äktenskaplig uppgörelse mellan de båda paren.
[Sonet]Region 2
Hon dansade en Sommar
(1951 Arne Mattson) 50:-

Arne Mattsons legendariska, prisbelönta klassiker om 17-årig bondflicka som blir kär i studenten från storstaden på besök i sommaridyllen. Filmens nakenbad blev enormt uppmärksammat i hela världen.

Berättelsen om den spirande kärleken mellan 17-åriga bondflickan Kerstin (Ulla Jacobsson) och 19-årige studenten Göran (Folke Sundquist) under en sommar på landet kom att bilda skola för en lång rad filmer och spä på ryktet om svenskarnas öppna attityd till sexualitet. Det berömda nakenbadet ansågs naturligt och sensuellt, och bidrog till en uppmjukning av filmcensuren i flera länder.
[Super 8]Region 2
Hotell Gyllene Knorren
(2011 Michael Syrén)

Familjen Rantanens hotell Gyllene Orren står helt tomt, så mamma Ritva börjar odla ekologiska grönsaker i ett försök att locka gäster. När sonen Ingos minigris Pyret bökar sönder grönsakslandet, blir både Ritva och pappa Roger arga och Ingo känner att varken han eller Pyret är uppskattade av familjen. Ingo får veta att konkurrenterna på grannhotellet ska anordna en agilitytävling, och anmäler Pyret.

Prissumman skulle täcka pappa Rogers klantiga affärer och en vinst skulle göra både Ingo och Pyret till hjältar. Det är förstås många hinder, förutom de på tävlingsbanan, som står i Ingos och Pyrets väg, men Ingo hoppas att den som är långsam och gör rätt, kan vinna mot den som är snabb men som gör fel. En rolig och intensiv resa mot prispallen tar sin början, en resa där hela familjen, till och med syster Isadora, snart är engagerad.
[SF]Region 2
Hour of the Wolf
(1968 Ingmar Bergman)

svensk titel: Vargtimmen

Haunted by demons past and present, artist Johan Borg (Max Von Sydow) fights a losing battle to retain his sanity and maintain his artistic prowess. His wife Alma (Liv Ullmann), desperate to help him, finds herself starting to share his hallucinations.
But as Johan's mind continues to unravel, Alma is forced to choose between her love... and her life.
[MGM]Region 2
Hundraettåringen som smet från notan
(2016 Felix Herngren) 30:-

Allan Karlsson och hans vänner som nu är rastlösa på Bali efter ett år i lyx. Men när Allan bjuder på den oförglömligt goda läsken Folksoda så blir det fart igen. Inte bara på Allan och sällskapet, men även på hämndlystna gangsters, ryska bekanta från förr och amerikanska CIA.
[Buena Vista]Region 2
Hundraåringen som klev ut genom fönstret
(2013 Felix Herngren) 30:-

Allan Karlsson (Robert Gustafsson) hamnar efter ett långt och händelserikt liv på ålderdomshem där man förbereder firandet av hans hundraårsdag. Men Allan som inte är intresserad av något firande smiter istället ut genom fönstret och hamnar mitt i ett äventyr där ett kriminellt gäng, en väska full av pengar, en elefant och en inkompetent polis är inblandade.

För de flesta hade detta förmodligen varit livets största äventyr, men för Allan som har en minst sagt explosiv bakgrund och spelat en nyckelroll i några av historiens viktigaste händelser är det ungefär som vanligt. För Allan är det helt enkelt så att "det är som det är" och bara han får en sup då och då så får det "bli som det blir"!
[Buena Vista]Region 2
I Dödens Väntrum
(1946 Hasse Ekman) 30:-

Hasse Ekman spelar en doktor i litteratur som anländer till ett sanatorium i de schweiziska alperna för att vila upp sig. Där bekantar han sig med en berömda pianist, spelad av Viveca Lindfors, och de blir förälskade.

Men hennes hälsa är vacklande. Skuggan från dödens skräckfågel är ständigt närvarande…
[Studio S]Region 2
Inte flera Mord
(2013 Peter Schildt) 50:-

Einar (Linus Wahlgren) hoppas på en lugn sommarsemester i den fridfulla småstaden Skoga, men idyllen raseras när en ung man hittas död med en egyptisk dolk i ryggen. Einars fru Puck (Tuva Novotny) kan inte låta bli att undersöka mordgåtan tillsammans med riksmordkommissarie Christer Wijk (Ola Rapace). De blottar en historia om hemlig åtrå och förbjuden kärlek, en historia som påminner Puck om hennes egna känslor för makens bäste vän.
[4/SF]Region 2
Jordbrosviten
(1972/2006 Rainer Hartleb) 175:-

En augustidag 1972 klev Rainer Hartleb in i ett klassrum i stockholmsförorten Jordbro och mötte eleverna i Lundaskolans 1D för första gången.

Tanken var att skildra barnens väg genom grundskolan och livet i det nya Sverige - i förorterna. Men det unika projektet växte och fortsatte genom 1980- och 1990-talen och in i 2000-talet. 1994 kom "En pizza i Jordbro" som belönades med en Guldbagge. Barnen hade nu blivit vuxna. Tolv år senare var Rainer Hartleb tillbaka med en ny film, "Alla mår bra". Barnen hade nu fyllt fyrtio, en generation som växte upp i miljonprogrammets Sverige på 1970-talet och som har blivit medelålders i ett globaliserat 2000-tal.
[Folkets Bio]Region 2
Jägarna
(1996 Kjell Sundvall) 50:-

Erik (Rolf Lassgård) har arbetat som polis i Stockholm i många år. Efter ett skottdrama söker han ny tjänst i Norrland där han är uppväxt. Mycket har hänt medan han varit borta, och Eriks polisattityd passar inte längre in i ett samhälle som styrs av oskrivna lagar. I samband med en jakthärva sätts alla de okontrollerade och brutala krafterna i rörelse…
[SF]Region 2
Kurt Olsson
"Television & Sommartelevision" 125:-

I sitt egenhändigt gjorda TV-program bjuder Kurt Olsson, hemmamannen från Hisingen, på tips, tävlingar, reportage och en livs levande damorkester. Till sin hjälp har han kameramannen Arne Nyström.
[SVT/SF]Region 2
Kvinnodröm
(1955 Ingmar Bergman) 80:-

”Kvinnodröm” är en film om kvinnor och kvinnors längtan. En film om fyra olika kvinnor, fyra temperament och fyra världar. Dessa fyra kvinnoöden vävs samman under 24 timmar i Göteborg.

Susanne äger en ateljé för modefotografering och reser till Göteborg för att ta en kollektion modebilder. Där tar hon tillfället i akt att söka upp Henrik, en erotisk bekantskap hon aldrig kunnat glömma. Doris följer med på resan som stjärnmannekäng med en dröm om vackra kläder och manlig uppvaktning. Ingenting blir emellertid som kvinnorna planerat, och deras drömmar och förhoppningar raseras intill förnedring. Henriks fru dyker plötsligt upp på ett hotellrum och avslöjar honom som den ynkrygg han är. Doris tragikomiska kärleksäventyr med en konsul tar en oväntad vändning när konsulns dotter, Marianne, dyker upp...
[Sandrew Metronome]Region 2
Lovisa och Carl Michael
(2005 Leif Magnusson) 50:-

Carl Michael Bellman är en känslig konstnär som lever i ett samhälle i upplösning. Han utnyttjas som underhållare och uppträder som en ”stand-up” artist, oftast utan betalning. Vin och brännvin är alltid gratis och detta sliter hårt på honom.
Bellman och hans hustru Lovisa lever i ett kärleksfullt äktenskap, men i yttersta fattigdom.

En personlig berättelse om vår nationalskald Carl Michael Bellman och hans familj i 1790-talets Stockholm.
[SVT]Region 2
Luftslottet som Sprängdes
Den tre timmar långa TV-versionen som sändes på SVT våren 2010!

Två svårt skadade personer tas in akut på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Den ena är Lisbeth Salander, som är efterlyst misstänkt för dubbelmord. Hon har en livshotande skottskada i huvudet och måste opereras omedelbart. Den andre personen heter Alexander Zalachenko, en äldre man som Salander huggit med en yxa.

Den tredje och avslutande delen i Millenniumserien tar vid där "Flickan som lekte med elden" slutade. Lisbeth Salander överlevde men hennes problem är långt ifrån över. Det finns starka krafter som vill tysta Lisbeth Salander en gång för alla.
[Yellow Bird]Region 2
Melodin från Gamla Stan / Karusellen Går
(1939 Ragnar Frisk, Sigurd Wallén) 50:-

MELODIN FRÅN GAMLA STAN
Nisse Karlsson (Poppe) är en arbetslös musiker som försöker sälja sin melodi. När han spelar upp den för direktör Rydman på Amerikanska Musikförlaget är intresset svalt. Han har inte tid och vill ut till landet. Den skumme direktör Werner kommer på besök och bjuder ut Rydmans kassörska Elsa samma kväll. Elsa, som gillar Nisse och vet att han är arbetslös musiker, tar en femma ur kassaskrinet och ger till honom. När Nisse och hans kompisar senare samma kväll befinner sig på gubbhyllan på Hasselbacken, blir Nisse vittne till hur Werner ger sig av med Elsas kassaskrinsnyckel i en taxi för att sedan återvända. Därefter häktas Elsa för en stöld ur kassaskrinet på 10000 kronor. Nisse anklagar då Werner som flyr. Nisse är dock inte sen att ta upp jakten.

KARUSELLEN GÅR
De bägge musikhandlarbiträdena Kalle (Reinholdz) och Nisse (Poppe) har precis fått anställning på direktör Lindbergs tivoli. Direktör Lindberg har dock hamnat i händerna på ockraren, direktör Aronsson. Aronsson försöker komma över tivolit genom diverse skumraskmetoder men Kalle och Nisse gör allt för att hjälpa Lindberg då det var Aronsson som orsakade förlusten av deras förra jobb. När Aronsson plötsligt blir mördad blir först Lindberg anklagad. Intrigerna tätnar, men Kalle och Nisse kommer den riktige mördaren på spåren.
[4]Region 2
Mia och Klara - Säsong Två
Den andra säsongen av Mia och Klara kan beskrivas som en balansakt mellan uppsluppen galenskap och avgrundsdjup humor. Flera av favoriterna från säsong 1 återkommer ? Gulletussan, Tabita, Rolle och Viveka Andebratt, liksom Mia och Klara.
[SVT] Region 2
Midvinterduell / Saxofonhallicken
(1983 Lars Molin) 50:-

I MIDVINTERDUELL får vi följa en vendetta mellan småbrukaren Egon Lundin och Statens Vägverk rörande en, i deras tycke, olagligt byggd och utplacerad mjölkpall. Det handlar om en fri man som inte böjer sig i en fråga som kan tyckas vara en skitsak. Han tar upp en våldsam kamp för sin egen ägandes mjölkpall. För honom är den mycket viktig. Eller som han själv säger: "Om dom inte frågar oss om en så'n skitsak som en mjölkpall, då kommer dom inte ens fråga oss när dom kommer och skär ballarna av oss. Man är ingen stut!"

SAXOFONHALLICKEN är en "Betraktelse om Stadshotellet som ungdomsgård för vuxna", för att citera Lars Molin själv. Här, på stadshotellet i småstaden, hittar vi hela persongalleriet; de unga danslejonen, den förfriskade krogmadamen och det glada sällskapet. Ny för kvällen är Vera, en frånskild tvåbarnsmamma i sina bästa år. Dansbandets saxofonist följer de tafatta kontaktförsöken mellan Vera och en handelsresande och bestämmer sig för att hjälpa henne på traven. Han spelar upp klassikern "Petite Fleur". Igen och igen och igen…
[SVT]Region 2
Monica Z
(2013 Per Fly) 50:-

En svensk nationalikon och en stjärnas dramatiska genombrott och blomstringstid på sextiotalet. Monica Zetterlund är en exceptionell artist med unik närvaro som levde ett liv på scenen samtidigt som ett turbulent kärleksliv dolde sig bakom rampljuset.

Exklusiv DVD + CD Utgåva
[SF]Region 2
Morden i Sandhamn
"Del 1 - 3" 50:-

Havet ligger stilla och solen gassar, det är en vacker julimorgon på Sandhamn i Stockholms skärgård.

Nora Linde (Alexandra Rapaport) har tillsammans med sina två barn cyklat ner till stranden för att ta ett tidigt morgondopp. Där gör Nora en makaber upptäckt, en manskropp inlindad i ett fisknät har flutit upp till ytan. Kriminalinspektör Thomas Andreasson (Jakob Cedergren) från Nackapolisen kallas till platsen. Han har ett förflutet i skärgården, som sommarboende på grannön Harö, och har god lokalkännedom. Men det är med mörka minnen i bagaget som han återvänder till skärgården för att lösa fallet.
[NSM]Region 2
Morran och Tobias
(2014 Mats Lindberg, Pontus Löwenhielm) 50:-

Morran och sonen Tobias är två människor som befinner sig i samhällets utkant. I 34 år har torp 9:4 varit deras hem och trygghet, men nu är fastigheten exproprierad av Trosa kommun och står gapande tom. När vi träffar Morran och Tobias igen har de sålt en liten bit land till kommunen och fått möjligheten att flytta tillbaka under en månads tid. Det är många känslor som rivs upp när bohaget ska packas upp och under mötet med det gamla livet i huset. Ändå möter vi en gripande värme och kärlek hos dessa två ovanliga som har valt att överleva.
[SVT/SF]Region 2
Musik i Mörker
(1948 Ingmar Bergman) 50:-

Det berättas att Ingmar Bergman blev så tagen av Dagmar Edqvists succéroman "Musik i mörker" att han rusade upp mitt i natten och gjorde sitt första utkast till en film.

Regissörens kanske varmaste verk berättar historien om Bengt Vyldeke, en värnpliktig pianist som nästan förlorar livet under en skjutövning och blir blind för livet. I kampen mot sin egen bitterhet och andras medlidande söker han den hand som vill hjälpa honom ut ur mörkret, både bokstavligt och bildligt, och leda honom mot livets förlorade möjligheter till lycka.

"Det är en historia om en kille som tappar sin identitet och sina livsvillkor", sade Bergman under inspelningen. "Hur ska han kunna komma över tanken på att det är ett förbannat misstag att han fortsätter existera?"
[Studio S]Region 2
Ondskan
(2003 Mikael Håfström) 30:-

16-årige Erik lever i ondskans och våldets grepp både i hemmet och på skolgården. När han relegeras från skolan på grund av sitt våldsamma beteende, får han komma till internatskolan Stjärnsberg. Det är Eriks sista chans att studera vidare och bryta med sitt tidigare liv. Men på Stjärnsberg hamnar han ur askan i elden. Där är ondskan satt i system, förklädd till vad som kallas "kamratuppfostran". Ett systematiskt och av skolan sanktionerat förtryck av de yngre eleverna som utövas av de äldre eleverna. För Erik handlar det om att överleva utan att knäckas. Genom den starka vänskapen med rumskamraten Pierre får han en ny bild av världen runt omkring sig.
[Nordisk Film]Region 2
Pang i Bygget
(1966 Ragnar Frisk) 50:-

Blågul ädelbuskis med topplåten "Pop i topp" utförd av Lill-Babs och Tore Skogman på folkparksscen. Ola & the Janglers dyker upp och hjälper Tore rädda folkparken. 60-tals nostalgi av format! Inspelad på plats i Trosa 1965. En musikal med en häftig djupdykning ner i det oskuldsfulla folkhems-Sverige.
[Zenith Film]Region 2
Paradiset
(1999-2005 Jerzy Sladkowski)

"Paradiset" är dokumentärfilmaren Jerzy Sladkowskis tredje film om Kirunaparet Hans och Kerstin Stralström. Vi har träffat dem förut, först i filmen "Tango, gräl och ledbesvär" (1999) där det tangobitna paret under stora diskussioner och olika lektioner i tangodansens turer slutligen hamnar i Buenos Aires för att lära sig "riktig" tango.

I den andra filmen "Lappsjukan" (2001) kommet det besök till paret i Kiruna från de två galanta och lite överåriga Don Juan-vännerna Guillermo och Juan som paret mötte i Buenos Aires. De båda männen konfronteras med Norrlands vidder, skogen, tystnaden, bastubad och surströmmingsfest hos Hans och Kerstin.

3-Disc Box Set
[Folkets Bio]Region 2
Rallybrudar
(2008 Lena Koppel) 30:-

”Rallybrudar” är en film där leran sprutar och bilarna flyger. Den innehåller både action, humor och dramatik, men också en hel del kärlek.
Eva Röse spelar veterinärassistenten Ulla som tagit jobbet bara för chansen att få köra snabbt på värmlandsvägarna. Marie Robertson spelar storbondens dotter Birgitta som drömmer om Paris men istället blir Ullas kartläsare. En annan stor roll i filmen – lokaltidningens redaktör Melin som spelar trummor i ett dansband på fritiden – görs av folkkäre Janne ”Loffe” Carlsson.
[SF]Region 2
Rapport till Himlen
(1994 Ulf Malmros) 80:-

Efter en nära-döden-upplevelse under en drunkningsolycka vaknar tonårige Viktor upp på sjukhuset med en märklig förmåga – han kan se och tala med de döda. Den nyss mördade Anna, den vackraste flicka han någonsin sett, är en av dem. Hon ber förtvivlat Viktor om hjälp. Himlens lagar kräver att den som berövats livet ska avlämna en rapport som namnger gärningsmannen.

Den nyförälskade Viktor drabbas av en plågsam insikt. Lyckas han med sitt uppdrag förlorar han Anna för alltid. Och misslyckas han, är hon för all evighet fördömd. De har bara en vecka på sig, och den demoniske mördaren har redan valt ut sitt nästa offer. Men snart framgår det dessutom att betydligt större saker står på spel, och utan att förstå varför får Viktor an avgörande roll i himlens och helvetets krig över människans själ.
[SVT]Region 2
Resan till Taube
(2006 Astrid Ohlsén) 50:-

Än idag reser människor i Evert Taubes fotspår, från den glade bagarens butik i San Remo, till baren i Samborombon, där Fritiof träffade Carmencita. Möt vår folkkäre poet i hans diktnings landskap, på Vinga och i Bohuslän, i Stockholms skärgård och i Argentinga.

Sönerna Sven-Bertil och Per-Evert Taube berättar om sin berömde faders kamp mellan att vara seriös författare och populär trubadur. Kära återseenden med flera av Taubes mest bejublade framträdanden på Gröna Lund i Stockholm.

Dokumentärerna följer Taubes levnadsbana utifrån ett unikt arkivmaterial, som för första gången visas i färg. Dessutom tolkar Olle Adolphson, Cornelis Vreeswijk och Sven-Bertil Taube i samarbete med dirigenten Ulf Björlin de klassiska visorna.
[SVT]Region 2
S/Y Glädjen
(1989 Göran du Rées) 50:-

S/Y GLÄDJEN är lika mycket en skräckfylld resa till sjöss som berättelsen om två äktenskap på väg att kapsejsa. Till grund ligger en av 1980-talets mest omtalade romaner, skriven av Inger Alfvén.

Efter att ha förlorat sin lille son i en skuldtyngd olycka köper Annika och Klas en begagnad båt för att bege sig över Atlanten i ett förtvivlat försök att segla bort från sorgen. Men båten bär på ett mörkt förflutet som resulterade i två människors död. Allt mer besatt jagar Annika svaren på vad som egentligen hände båtens tidigare ägare. Växelvis följer vi båda familjernas öde. Den ena när de seglar rakt in i katastrofen, både själsligt och bildligt. Den andra när de desperat försöker undvika samma tragedi.
[Studio S]Region 2
Sickan Carlsson
"Fyra Klassiska Filmer" 80:-

Sickan Carlsson var en populär skådespelerska och sångerska som växte upp i Stockholm. Vid 16 års ålder började hon på Södra Teatern i Stockholm. Året var 1932 och det blev mest revy. Under 1940-talet var hon en ofta anlitad filmskådespelerska under kontrakt hos Svensk Filmindustri. För sin totala filmkarriär erhöll hon en hedersguldbagge 2005.
[SF]Region 2
Silence, The
(1963 Ingmar Bergman) 175:-

originaltitel: Tystnaden

United since childhood in apparent incest, two sisters struggle and part as the younger seeks her freedom in a heterosexual affair. Bergman's sombre view of modern man's condition - wherein human relations are grotesquely egocentric and perversely sexual - is a shattering vision of despair.
Ester (Ingrid Thulin), Anna (Gunnel Lindblom) and Anna's son Johan (Jorgen Lidstrom) travel by train to a foreign city whose language they do not understand. In an arid hostel, Ester tries to retain her sexual hold upon her sister. Anna leaves, however, and in a nearby cabaret watches a couple making love: she picks up a man, and returns to the hotel. Playing with a kindly porter, Johan overhears Ester confronting Anna with the man in her room. Tanks roll through the city streets. Ester is dying, and several times thinks her sister has left...
[Criterion]Region 1
Silvermannen
(1996 Ulf Malmros) 50:-

I en nära framtid, i den idylliska småstaden Bäcksjön, uppenbarar sig plötsligt ur tomma intet en man med minnesförlust – och han kallas för Silvermannen.

Medan han kämpar för att återfinna sitt förflutna, och förstå sin framtid, börjar märkliga saker hända i den samhället. Det visar sig att Silvermannen flyttats genom tid och rum med ett hemligt uppdrag, och det som händer i lilla Bäcksjön kan få ödesdigra följder för hela mänskligheten. Allt eftersom det hela utvecklar sig tycks Silvermannen vara den enda som kan rädda jorden från en säker undergång.
[SVT]Region 2
Simon och Ekarna
(2011 Lisa Ohlin) 50:-

SIMON OCH EKARNA handlar om Simon, som växer upp i en arbetarfamilj i utkanten av Göteborg under andra världskriget. Trots en kärleksfull uppväxt känner han sig annorlunda och utanför.

Simon är väldigt begåvad och mot hans föräldrars gillande söker han sig till de skolor och utbildningar som en arbetarunge normalt inte söker sig till. Där möter han Isak, son till en förmögen judisk bokhandlare som flytt undan förföljelserna i Tyskland. De två pojkarna och deras familjers liv vävs samman samtidigt som kriget rasar i Europa. Vid krigsslutet börjar Simon förstå att det finns hemligheter i hans familj - hemligheter som tar honom ut i Europa och som kommer att förändra hans liv för alltid.
[Nordisk Film]Region 2
Skyll inte på Mig!
Miniserie 80:-

Två sammanboende ungkarlar som gär det mesta fel. De är något överåriga för det ljuva livet - och ständigt panka. Magnus är den överlägsne och mästrande, Brasse den snälle och oskyldige.

Det är lite Helan och Halvan över detta blågula komikerpar. SKYLL INTE PÅ MIG! är en serie i fem avsnitt - samtliga 30 minuter långa - med Magnus & Brasse.
[SVT]Region 2
Smiles of a Summer Night
(1955 Ingmar Bergman) 175:-

originaltitel: Sommarnattens Leende

A middle-aged lawyer, Frederik Egerman (Gunnar Björnstrand), his inexperienced young wife, Anne (Ulla Jacobsson), and her step-son, Henrik (Björn Bjelfvenstam), are invited to spend the weekend at the country mansion of a beautiful actress, Frederik's ex-mistress, Desiree Armfeldt (Eva Dahlbeck). Amongst the guests are Desiree's current lover Count Malcolm (Jarl Kulle) and his wife Charlotte (Margit Carlqvist). During the course of the weekend these three couples meet, separate and exchange partners, providing some lively comedic action and illustrating. Bergman's sardonic attitude towards the vagaries of love.
Behind the scintillating and witty approach to this charming period comedy of manners lie and illusions and pretensions of the haute bourgeois, which Bergman cleverly illustrates with his collection of fickle husbands and scheming women.
[Criterion]Region 1
Stig-Helmer Story
(2011 Lasse Åberg)

Filmen handlar om Stig-Helmer Olsson och hans liv innan han hamnade på sina sällskapsresor. Stig-Helmer berättar i nutid om uppväxten i slutet av 50-talet och början av 60 talet, om Nalentiden, om Tv:s ankomst, början på vår teknikutvecklingen osv. Allt detta illustreras i tillbakablickar där vi följer unge Stig-Helmer i 20-årsåldern och hans möte med sin stora kärlek Annika, en ung frälsningssoldat.
[SF]Region 2
Story of Lorry, The
5-Disc Box Set 100:-

TV-serien LORRY hade premiär på Sveriges Television 1989. Humorn var intelligent, vass och fräck. Serien blev en succé och totalt gjordes fyra säsonger.

Flera av inslagen blev snabbt klassiker som "Patentverket", "Farbror Bosse", "Tillfälligt avbrott", "Sprakladan", "Bilskolan", "Poker", "Konferensutvärdering" och många, många fler. Boxen innehåller alla säsonger av serien Lorry samt Julspecial och Påskspecial.
[SVT]Region 2
Stunde des Wolfs, Die
(1968 Ingmar Bergman)

svensk titel: Vargtimmen

Haunted by demons past and present, artist Johan Borg (Max Von Sydow) fights a losing battle to retain his sanity and maintain his artistic prowess. His wife Alma (Liv Ullmann), desperate to help him, finds herself starting to share his hallucinations.
But as Johan's mind continues to unravel, Alma is forced to choose between her love... and her life.
[Art Haus]Region 2
Sune i Grekland
(2012 Hannes Holm)

Sune är tillbaka! Tillsammans med lillebror Håkan Bråkan, storasyster Anna, mamma Karin och pappa Rudolf drar Sune till Grekland på sommarlovet. Som varje sommar förut planerar familjen Andersson sin semestervecka i Myggträsk. Då händer det mest oväntade, pappa Rudolf bokar en charterresa till Grekland. Familjen blir överlycklig men frågorna om resan är många.

På plats i Grekland inträffar katastroferna, Sune tappar sin tjejtjusarkraft, Håkan Bråkan gillar verkligen inte trollet Julle i barngruppen, mamma Karin blir mer och mer irriterad på Rudolf. Samtidigt upptäcker pappa Rudolf att det är all inclusive och vilka oanade möjligheter det för med sig.
[Nordisk Film]Region 2
Swing It, Fröken! / Swing It, Magistern!
I "Swing It, Magistern" spelar Alice Babs skolflickan Inga Danell och Adolf Jahr spelar hennes musiklärare, lektor Bergman. Skolan drivs av rektorn Agda Löfbeck, en gammaldags kvinna som gör allt för att stoppa den moderna swingmusiken som Inga och magistern ägnar sig åt på kvällarna. På dansrestaurangen Shanghai sjunger Inga under namnet Linda Loy och lektor Bergman spelar piano i jazzorkestern.

1956 medverkar Alice Babs i rollen som engelskalärarinnan Fröken Lind i "Swing It, Fröken!" Hon är ny lärarinna på skolan och hon blir erbjuden att hyra ett rum hos Familjen Nilsson. I familjen bor den ökände sonen Sigge som också blir hennes elev. Men han övar hellre med trumpeten än pluggar tyska. Den propra fröken Lind får en tuff uppgift att få Sigge att ta sig i kragen och bli en anständig elev.
[SF]Region 2
Sällskapsresan
(1980 Lasse Åberg) 50:-

Det är grisfest på Kanarieöarna i jultid och där befinner sig Stig Helmer Olsson – Sveriges mest älskade sällskapsresenär – på sin allra första utlandsresa. Till Kanarieöarna har han tagit sig trots sin fruktansvärda flygrädsla...

Dr Levander, som försökte hjälpa Stig Helmer råda bot på sin flygrädsla, skall köpa hus på Kanarieöarna – och han betalar med ”svarta pengar”, pengar som Stig Helmer utan vetskap får smuggla in...
[SF]Region 2
Söderkåkar
(1970 Bernt Callenbo) 50:-

“När sola går ner bakom Sjöbloms dass, ja då e de vååår!”

"Söderkåkar" är en berättelse om människorna och livet på Söder. Visserligen har de allt som oftast svårt att hålla sams, men det är ändå kärleken, gemenskapen och glädjen som förgyller deras vardag. Och så litern på lördagskvällen förstås.
[SVT]Region 2
Through a Glass Darkly
(1961 Ingmar Bergman) 175:-

originaltitel: Såsom i en Spegel

A schizophrenic girl (Harriet Andersson) sinking into madness, is the focal point for the emotions of three men - her husband (Max Von Sydow) a doctor, who is helpless to cure her, her father (Gunnar Björnstrand), who is horrified to find that he can watch her disease with complete detachment, and her brother (Lars Passgård) for whom she represents the mysterious attractiveness of the opposite sex.

A crisis is reached when, after a number of hallucinations, she seduces the boy.
[Criterion]Region 1
Trollflöjten
(1974 Ingmar Bergman) 80:-

Ingmar Bergmans kritikerrosade TV-filmatisering av Mozart's opera ”Trollflöjten” från 1974.

När prinsen Tamino är ute på jakt råkar han ut för en väldig drake. Han räddas i sista stund av tre damer som visar sig vara i tjänst hos Nattens Drottning, som Tamino strax får möta. Hon berättar för den unga prinsen att hennes dotter Pamina rövats bort av den elake Sarastro. Tamino ger sig iväg för att rädda den unga flickan och får sällskap av den levnadsglade Papageno. De får med sig var sitt instrument, en flöjt och ett klockspel, med vilka de kan utföra diverse trollkonster.[SVT]Region 2
Underbart är Kort
(1989 Tom Alandh) 80:-

”En blond negress från Värmlands huldraskogar” kallade Tage Danielsson henne i en av sina dikter. ”Ett lingonris i cocktailglas”. Hon med de smala benen, den onda ryggen, utstrålningen, vemodet och de stora glasögonen, som i mer än trettio år underhållit det svenska folket med jazz, visor, revy och film. Alla som beskrev Monica Zetterlund såg den unika kombinationen av nordisk sommarmelankoli och livsbejakande storstadspuls. Det sensuella och grovkorniga. Älskad som få men också blyg, bräcklig och med stor integritet. En film om artisten och människan Monica Zetterlund av Tom Alandh.
[SVT]Region 2
Utvandrarna / Nybyggarna
(1970/71 Jan Troell) 50:-

Vilhelm Mobergs gripande böcker om Karl Oskar och Kristina tillhör klassikerna inom den svenska litteraturen. Jan Troells filmatisering av dessa historier har blivit två fantastiska filmberättelser.

UTVANDRARNA tar oss till en fattig småländsk by där Karl Oskar och Kristina tar det svåra beslutet att utvandra till Amerika. Tillsammans med grannar, vänner och barn ger de sig iväg på en oändlig resa mot ett okänt öde i ett främmande land. Många av dem får utstå hårda prövningar, en del når aldrig fram, men de ger inte upp. De kämpar för ett mål och en dröm - drömmen om det nya, stora landet.

I NYBYGGARNA har Karl Oskar och Kristina nått fram till Amerika. Vid den vackra sjön Ki-Chi-Saga bygger Karl Oskar sitt hus. Här ska han bosätta sig och här ska hans barn växa upp. Men de får slita hårt, kämpa för att överleva hårda vintrar, indianer och sin längtan efter "det gamla landet".
[SF]Region 2
Vi hade i allafall Tur med Vädret
(1980 Kjell Sundvall) 50:-

n sanslös och halsbrytande komedi om den husvagnscampande familjen Backlunds ansträngningar att koppla av – Sverige runt, runt.

Färden går via överfyllda campingplatser, kladdiga landsvägstavernor och skräniga badplatser. Hoppfullt strävar Backlunds genom sol och regn medan bilen blir trängre och trängre och den korta semestermånaden bara rinner iväg under husvagnen.

Nu gäller det att till varje pris koppla av, vara fri och ha semester! Men hur?
[SVT]Region 2
Vi som går Scenvägen
(1938 Gideon Wahlberg) 50:-

En ung flickas väg till teaterscenen, med mycket tidsfärg och stockholmsmiljöer.

En musikalisk komedi med några av våra mest folkkära skådespelare, Elof Ahrle, Bengt-Åke Bengtsson, Gideon Wahlberg, Ann Mari Uddenberg, Dagmar Ebbesen och Rut Holm bakom teaterkulisserna på Vasateatern i Stockholm.
[Zenith Film]Region 2
Vi är bäst ändå
(2014 Andreas Bjunér) 50:-

Filmen handlar om Hammarbysupportrarna Kajsa och Magnus och deras sista tid på klubbens tidigare hemmaarena Söderstadion under 2013. Vid tidpunkten genomlider Hammarby även en tung period fotbollsmässigt och befinner sig sedan flera år tillbaka i den svenska andradivisionen Superettan. För Kajsa och Magnus innebär detta i kombination med att Hammarby tvingas bort från sin älskade arena för att dela hemmaplan med bittra rivalen Djurgården på nya supermoderna Tele 2 Arena en tid av stor oro.
[Lucky Dogs]Region 2
Villervalle i Söderhavet
(1963 Torgny Anderberg) 80:-

Läkaren Ernst Botman - i filmen kallad pappa - har av den internationella FN-organisationen Unesco som näringsspecialist fått i uppdrag att resa till Söderhavsöarna för att där undersöka den eventuella förekomsten av svält och dålig kost. Familjen i övrigt, bestående av mamma och barnen Villervalle och Lenalisa, kräver att få följa med. Sedan även barnens farmor ställt upp som deltagare i expeditionen för att övervaka läxläsningen kan Botmans förbereda resan. Färden går först till Southampton och därifrån med båt till Tahiti.
[SVT]Region 2
Vingar av Glas
(2000 Reza Bagher) 50:-

Nazli är 18 år, född i Iran men uppvuxen i Sverige. Hon bor med sin pappa Abbas och sin äldre syster Mahin. Nazli, som vill smälta in i det svenska samhället, kallar sig Sara, något som sårar pappa Abbas…

En dag berättar Abbas hur han ser på sina döttrars framtid. Han planerar att ha en fest för sina vänner och släktingar och vill bl. a. bjuda två iranska män som han ser som potentiella makar till sina döttrar. Nazli, som har ett mycket bra förhållande till sin pappa blir bestört. När hon sedan träffar sin svenske pojkvän Jonas, blir hennes situation genast väldigt komplicerad!
[SF]Region 2
Winter Light
(1963 Ingmar Bergman) 175:-

originaltitel: Nattvardsgästerna

The second of Ingmar Bergman's trilogy on faith, 'Winter Light' springs from Bergman's desire to define man's relation to God - if He exists.

A village pastor, unloved and empty of faith, reveals his bitter failure to offer spiritual consolation to his flock. Sombre and poignant, the film sketches a world of half empty churches - but a world not entirely without hope in God's universe. The story brings together four personalities in a shared quest for spiritual reassurance. A susceptible and disillusioned fisherman (Max Von Sydow) is urged by his wife (Gunnel Lindblom) to seek solace from his local priest (Gunnar Bjornstrand).
However, the priest is struggling to regain his own belief - a tragic and intimately depicted conflict, in which he is eventually supported by the cynical resilience of the local school mistress (Ingrid Thulin).
[Criterion]Region 1
Änglar, finns dom?
(1961 Lars Magnus Lindgren) 80:-

Jan Froman är en livsnjutare som inte åstadkommit särskilt mycket i livet. Men efter att ha läst boken "Vägen till framgång" söker han arbete som assisterande vaktmästare i Allmänna banken. Där träffar han Margaretha Günther, dotter till en amiral och förlovad med Rolf Granér, rik skeppare.

Jan bestämmer sig ögonblickligen för att gifta sig med henne och Margareta är inte likgiltig för hans uppvaktning. När Margareta senare bryter sin förlovning och bekänner sin kärlek för Jan, blir amiralen rasande och rusar iväg för att göra upp med honom. Men amiralen är en passionerad vapensamlare och när han hittar en värdefull hakebössa hemma hos Jan får han en valmöjlighet. Ska han byta sin dotter mot bössan?
[Sandrew Metronome]Region 2
Äppelkriget
(1971 Tage Danielsson) 50:-

Storkapitalisten Jean Volkswagner från Schweiz kommer till Änglamark för att göra om byn till ett enormt fritidsområde. Volkswagner har med sig ett gäng hänsynslösa hejdukar, men de har inte mycket att sätta emot den lokala motståndsrörelsen, till största del bestående av Lindbergare, den ena listigare än den andra...
[SF]Region 2
940671