LP  Singles  CD  DVD  [Books]  Magazines  LaserDisc  Other
 Film  Music  Crime  Fiction  Non Fiction  Comics  [Svenskt]

  NEW ARRIVALS / NYHETER
  Start/Svenska
  Start/English
  Information
  Information/English
  Contact


Claesson, Stig - Att Resa sig upp och Gå
(Bonniers 1971 Hft 150:-)

Detta händer alltså i slutet av april år 1949. På sommaren samma år skall den unge mannen fylla tjugoett år. Den unge mannen är europé. Europa är hans värld. Vad dom ligger utanför Europa är täckt av dimma. Det finns inga andra kontinenter. Det finns ingen tredje värld.

I dag kan man ju småle åt denne unge man som inte visste att jorden är rund. Ändå är den unge mannen inte dum. Han har i tre år i olika etapper vandrat eller färdats omkring i sin värld, Europa. Och vart han än kom, var han än stannade i denna sin värld Europa hade man satt honom till att gräva grus. Hans värld var en sönderbombad, sönderbrunnen, söndertrasad, sönderhatat, hungrande, törstande och sårig värld. Att gräva grus var helt enkelt nödvändigt vart han än kom...
Claesson, Stig - Brev till en Hembygdsgård
(Bonniers 1974 Hft 150:-)

Handlingen börjar på en järnvägsstation i Warzava några år efter andra världskriget. Huvudpersonen är den unge tecknaren och författaren Stig Claesson på vandring bland Europas ruiner tillsammas med en bagare från Stockholm.

Med många tusen unga från andra länder har de värvats att arbeta på ungdomens järnväg i Jugoslavien. En stor del av deltagarna är socialister av olika slag. De var hjältar när de åkte och förrädare när de kom hem därför att Jugoslavien och Tito under tiden fallit i onåd hos Stalin, så att det blivit ett nattsvart dåd att hjälpa dem.
Claesson, Stig - Bönder
(Cavefors 1963 HC/DJ 400:-)

Stig Claesson studerade vid Konstakademien 1947–1952. Som ung reste han runt i efterkrigstidens Europa och tillbringade bland annat mycket tid i Paris.

Både som tecknare och berättare utvecklade Stig Claesson en egenartad begåvning och stil. Han var på en gång söderkisen med fasta rötter i hemstaden och resenären, som klarögt och med sinne för det bisarra fångade och återgav intryck från främmande länder och städer, men också från den svenska landsbygden.

"Bönder" var hans fjärde bok.
Claesson, Stig - En Mörts Drömmar
(Bonniers 1990 HC/DJ 80:-)

"Ho vet vad mörtar pläga drömma", säger den finländske skalden Elmer Diktonius, och samma ovisshet gäller frilansskribenten Peder From.

När vi träffar honom befinner han sig i en norrländsk hamnstad tillsammans med Molly, en ung kvinnlig fotograf. De skall träffa sin förläggare, som bor på denna osannolika ort och förresten själv är lika osannolik.
Claesson, Stig - Medan Tidvattnet Vänder
(Bonniers 1980 Hft 125:-)

John Andersson heter en något vilsekommen ung svensk som just fyller tjugosju. Det nya Europa fyller just tio år, och där dyker han upp i en by i Holland, utsänd av en ideell organisation för att plantera trän.

Holland har för inte länge sedan härjats av en våldsam översvämning. Men nu är holländarna hövligt förvånade över att de ska ha trän planterade och likaså över John Andersson och hans märkliga internationella kumpaner.
Claesson, Stig - Nelly
(Bonniers 1969 Hft 150:-)

"Man kan inte med bästa vilja i världen påstå att herr Nilsson ofta tänkte sig för. Detta är naturligvis en brist hos herr Nilsson, eftersom det ju är så i vårt samhälle att de flesta människor tänker sig för både en och två gånger inna dom kastar sig in i ett nytt äventyr..."

På en knapp och ren, oändligt uttrycksfull prosa berättar Stig Claesson om en människa som har svårt att finna sig tillrätta, som aldrig har möjlighet att välja mellan rätt eller fel väg - en klok, vemodig och minnesvärd berättelse.
Claesson, Stig - Sanningen och ingenting annat än
(Bonniers 1970 Hft 150:-)

Peter Blodström arbetar med fönster. Hans distrikt är en stockholms förort. Där träffar han människor som måste försöka leva på denna avlägsna och sterila plats. Han justerar fönster och får deras förtroenden, ibland mer än så, innan han återvänder hem till sitt eget innerstadsliv.
Claesson, Stig - Yrkesmän emellan
(Bonniers 1974 Hft 150:-)

"Yrkesmän emellan" handlar om den tankfulle Stig Claesson som går runt i sin stad, följer årets växlingar, funderar över Stockholms utveckling, över människors liv, över livet på landet, över flickor om våren, över den evigt outfyllda Citygropen, över negern som plockade svamp, över varför Jakobs Kyrka ser så lantlig ut, över ett gammalt badkar i en hästhage, över miljövård eller sättet att skiva en julberättlese.
Danielsson, Tage - Bok
(Wahlström & Widstrand 1963 Hft 125:-)

Vi som blivit Du med Litteraturen kallar honom till vardags för Litte. Vill Du komma med i vår glada krets? Det är alldeles fel om Du tror att Litte skulle vara svår att förstå sig på! Du tänker kanske på gamle Litte, han som äter ärtsoppa i Börssalen med sina arton äldsta vänner? Det är inte gamle farbror Litte jag talar om, utan jag syftar på unge herr Litte, han i störthjälm och lamé-kavaj, Du vet. Våran Litte är en toppenkompis och en världsbra polare! I denna bok får Du träffa Litte på en riktig röjarskiva!
Henrikson, Alf - Det Västliga Hellas
(Bonniers 1978 HC/DJ 80:-)

Det Västliga Hellas uppstod på 700-talet före Kristus, du under den så kallade andra grekiska kolonisationen grekiska städer som Chalkis, Miletos och Megara rådde bot på sin överbefolkning genom att grunda kolonier västerut; i Syditalien, på Sicilien, i Spanien och Frankrike.
Henrikson, Alf - En Skandinavisk Historia
(Atlantis 1992 HC/DJ 100:-)

EN SKANDINAVISK HISTORIA handlar naturligtvis om Norge och Sverige. "De skandinaviska bröderna", skriver författaren, "har nästan alltid suttit rygg mot rygg och tittat år varsitt håll vad storpolitiken beträffar. Då och då under seklernas lopp har de vänt sig om och slagit varandra på käften, mestadels under medverkan av en tredje broder..."
Henrikson, Alf - Eriksgata
(Bonniers 1986 HC/DJ 80:-)

Genom de ursvenska landskapen kring Mälaren och Vättern har Alf Henrikson följt den medeltida eriksgatans vägar i diverse kungars spår. Han har dröjt vid platser där riksviktiga händelser har timat eller där märkliga människor har levat och verkat. Han berättar fakta och historier i myllrande mängd, en oefterhärmlig blandning av stort och smått från många sekler ur vår tusenåriga historia.
Henrikson, Alf - Ett hus i Spanien
(Wiken 1982 HC/DJ 80:-)

Alf Henriksons debutroman handlar om den håglöse Samuel Johnson som råkar få arbetslust för sina händer och närning för sin fantasi och blir en lycklig människa igen.
Henrikson, Alf - Familjebåten
(Bonniers 1953 80:-)

Ett nät av segelbara floder och kanaler genomkorsar Europas kontinent. Man kan komma sjövägen till de flesta av dess storstäder och förtöja sin båt vid deras centralaste bro. Man kan glida fram bland vinberg och valnötsdungar och vara oberoende av hotell och av hela turistnäringen ty man har sitt hem med sig, färdigt att förankra var det faller en in. Det finns tiotusentals ruffade motorbåtar i de sve3nska sjöstäderna, men märkvärdigt nog är det ytterst få som någonsin varit ute på en sådan resa. En som gjort det är Alf Henriksons Panta Rei, en sju meters ekbåt av uppsvensk skärgårdstyp, med vars hjälp författaren och hans familj under några sommarveckor utforskade några av de många vattenvägarna i Frankrike, Belgien och Holland.
Henrikson, Alf - Fotograf Elmblad
(Gebers 1968 100:-)

Skrevs och sammanställdes sommaren 1968 för Stig Järrel och Stockholms Parkteater. Rikt illustrerad med gamla stockholmsfotografier ur fotograf Elmblads arkiv.
Henrikson, Alf - Fram till Nybroplan
(Wiken 1988 HC/DJ 80:-)

Den 17 Maj 1788 undertecknade Gustav III det privilegiebrev som lade grunden till Kungliga Dramatiska Teatern, vår svenska nationalscen. Teaterns skiftande öden, fram till 1908 så marmorpalatset vid Nybroplan stod färdigt, skildras i den här boken.
Henrikson, Alf - Hävdateckningar
(Bonniers 1983 HC/DJ 80:-)

Alf Henriksson låter oss stifta bekantskap med människor och händelser från mycket olika epoker och kulturer.
Henrikson, Alf - Isländsk Historia
(Bonniers 1981 HC/DJ 120:-)

Sagans, släktfejdernas och sillfiskets Island träder oss till mötes i Alf Henriksons färgrika krönika om den märkliga Atlantöns växlande öden.
Henrikson, Alf - Storkyrkan
(Bonniers 1979 HC/DJ 80:-)

Stockholms Storkyrka, det kungliga slottets närmaste granne, kan i år fira sitt 700-årsjubileum och gör det bl a genom utgivandet av denna bok.
Henriksson, Alf - Alla Tider
(Bra Böcker 1978 HC/DJ 125:-)

Med begrepp som "närhet i tiden" och "avstånd i tiden" belyser Alf Henrikson här tidsdimensionen i historien. Framställningen följer den mänskliga historien längs jämförande tidslinjer sedan urminnes tider till nutid. Bl.a. får man veta att tiden för Djingis Kahns erövrande av Asien sammanföll med Stockholms grundläggning. Det är tidsaxeln som är väsentlig, vi kan i 4000 år följa parallella skeenden i olika kulturer.
Lundell, Ulf - Vardagar
Ulf Lundell 150:-

"Vardagar" är Ulf Lundells dagboksurval från 2017.

Musiken, familjelivet, skrivandet, naturen, politiken, hälsan, samhället. Han iakttar nutiden och ser tillbaka på sitt liv.
Lundell, Ulf - Vardagar 2
Ulf Lundell 150:-

Lundell är kvar i sitt hus i skåne, som han grubblar över om han borde lämna eller ej, han funderar över sin plats på jorden, han funderar över sin ensamhet. Han visar upp en väldigt sårbar och mänsklig sida, vi kan nog alla känna igen oss även om vi har lite olika saker att reflektera över.
Lundell, Ulf - Vardagar 4
Ulf Lundell 150:-

Precis som de tidigare Vardagar-böckerna är 4:an en inblick i mannens liv med glädjeämnen och problem i stort och smått.
Som alltid fina skildrungar av vädrets och naturens skiftningar, och hans kunnighet i fågelriket imponerar.
Lundell, Ulf - Vardagar 5
Ulf Lundell 150:-

Vardagar 5 är Ulf Lundells dagboksurval från 2020.
Paasilinna, Arto - Hoppsan, jag är Död
(Brombergs 2001 HC/DJ 80:-)

"Min död kom som en fullständig överraskning för mig." Så säger vår hjälte redan i allra första början av denna halsbrytande historia. Han möter döden på det mest snöpliga vis.Fullt upptagen av att spana in ett par kvinnoben, går han rakt ut i gatan och blir påkörd av en bil. Ha dör på fläcken. Och allt detta på grund av en främmande kvinna som inte ens visar sig vara så vacker som hennes ben antydde. När han ligger där på trottoaren inser han att han faktiskt är död. Hans kropp är helt orörlig men andligen befinner han sig på denna sidan och kan följa allt som händer! Han tar tillfället i akt och svischar hem till hustrun för att invänta telefonsamtalet om sin bortgång. Som han befarar blir hon inte särskilt ledsen när dödsbudet kommer ...
Strindberg, August - Ockulta Dagboken
(Gidlunds 1977 600:-)

För första gången presenteras nu Ockulta dagboken av August Strindberg så nära originalet som det alls är möjligt. Med hjälp av ny teknik kan vi nu dessutom läsa tidigare överstrukna och oläsliga anteckningar om bland annat bröllopsnatten med Harriet Bosse.

Rött konstläderband med helt guldsnitt; Strindbergsporträtt samt namnteckning tryckt i guld på främre pärmen. Numrerad bibliofilupplaga omfattande 999 exemplar varav detta har nr 325.
Swartz, Richard - Room Service
(Norstedts 1996 HC/DJ 50:-)

"Room Service" offers richly detailed images of the people and places of Richard Swartz’s adopted slice of Europe, and thoughtful reflection on his status as a privileged outsider.

We meet Serbian poets and priests in the service of war, the bewitching wife of a Romanian bigot, a Czech factory manager turned hotel porter in the wake of 1968, Ceauçescu's masseuse, the king of all the gypsies, a cantor who is the last survivor of a Jewish community, and many others—famous, infamous, and anonymous—who take their places in a fascinating, moving, and sometimes cuttingly funny history of a region at the brink of enormous change.
930572