LP  Singles  CD  [DVD]  Books  Magazines  LaserDisc  Other
 A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  VW  XYZ  Å Ä Ö  [Svensk Film / TV]  Television  Children's Movies / Barnfilm  Music  BluRay

  NEW ARRIVALS / NYHETER
  
  Start/Svenska
  Start/English
  Information
  Information/English
  Contact


27 Sekundmeter Snö
(2005 Tobias Falk) 50:-

En grupp skidåkare ger sig iväg på en fem dagars skidtur i Lapplandsfjällen. Plötsligt överraskas de av en svår snöstorm och tvingas söka skydd på en fjällstation. Första natten sker ett mord, en av gruppens medlemmar hittas brutalt knivhuggen till döds. Fullständigt isolerade och utan någonstans att ta vägen inser de övriga i gruppen att mördaren måste vara en av dem…

27 sekundmeter snö är en spännande, psykologisk thriller i Agatha Christies anda.
[SVT]Region 2
Armbryterskan från Ensamheten
(2004 Lisa Munthe, Helen Ahlsson) 50:-

Mitt ute i Lapplands ödemark, ligger den lilla byn Ensamheten. Här bor 16 personer som alla är släkt med varandra. Det skulle kunna vara som vilken by som helst, om det inte var så att alla delar en ovanlig passion: alla bryter arm. I Ensamheten bor Heidi Andersson. Hon är 23 år och fyrfaldig världsmästarinna i armbrytning. Gemenskapen i byn har lärt Heidi att "Ensam är man stark och kan nå långt, men tillsammans är man starkare och når längre".
[Folkets Bio]Region 2
August
Miniserie 80:-

August Strindberg är en av Nordens största författare och världsberömd för sina pjäser, sina kvinnor och sina ständiga konflikter med etablissemanget. Denna påkostade miniserie skildrar den plågade konstnären innan berömmelsen. August står med snaran runt halsen. Han är utfattig, skuldsatt och refuserad. Det som håller honom vid liv är den häftiga förälskelsen till adelsdamen Siri von Essen och en övertygelse om att han en dag kommer att lyckas med sina drömmar.
[SVT/Atlantic]Region 2
Badjävlar
(1971 Lars Molin) 50:-

"Badjävlar" visades första gången 1971. Då reagerade stora delar av den svenska befolkningen på alla de svordomar, grovheter och nakenhet som filmen innehåller. Idag är det mer accepterat med fula ord och nakna människor på film, men fortfarande lockar filmen till lika mycket skratt som innan.
[SVT]Region 2
Bokhandlaren som slutade Bada
(1969 Jarl Kulle) 80:-

En romantisk småstadskomedi från 1969. Handlingen utspelas i det lilla samhället Grimsby under 1900-talets första årtionde.

Bokhandlaren Jacob (Allan Edwall) framlever ett stilla liv som avbryts när en traktens dotter, Amelie (Margareta Krook), efter många år utomlands återvänder. Jacob upplever ett svärmeri som går över i passion, och snart är äktenskapet fullbordat. De respekterar varandras tidigare liv, men en kort tid efter bröllopet får Jacob av en händelse veta att Amelie inte är fullt så fin som hon velat ge sken av.
[Sandrew Metronome]Region 2
Darling
(2007 Johan Kling)

"Darling" är en mörk socitetskomedi.

Humor och tragik om ung, självupptagen överklass och vanligt hyggligt folk, utan pekpinnar och moralkakor men inte utan moral. En film som skarpögt och med svart humor skildrar en ung kvinnas bekymmerfria tillvaro i kvarteren runt Stureplan och Karlavägen. Hon rör sig bland vackra och välklädda unga människor i exklusiva butiker, påkostade barer och stora våningar tills en dag allt förändras...
[SF]Region 2
Den Allvarsamma Leken
(2016 Pernilla August)

Journalisten Arvid Stjärnblom och konstnärsdottern Lydia Stille träffas i skärgården en vacker försommarkväll. Omedelbar förälskelse uppstår. De inleder en romans men på grund av sociala omständigheter glider de ifrån varandra. De finner ett tryggt liv med någon annan och gifter sig på var sitt håll. Tio år senare träffas de igen. Drömmen om den rena, stora och oförstörda kärleken är magnetisk och de inleder en passionerad affär. Priset för affären kräver större offer än vad de båda kan ana.

Guldbaggebelönade regissören Pernilla August tar sig an Hjalmar Söderbergs klassiska roman i denna vackra film om omöjlig kärlek.
[Nordisk Film]Region 2
Den Allvarsamma Leken
(1945 Rune Carlsten) 50:-

1912 skrev Hjalmar Söderberg Den allvarsamma leken som kommit att bli en odödlig klassiker. Den mångbottnade historien om journalisten Arvid Stjärnbloms komplicerade romans med den självständiga Lydia Stille har beskrivits som den svenska litteraturens mest betydande kärleksroman och upphör aldrig att fascinera nya generationer.
[Studio S]Region 2
Den Döende Dandyn
(1989 Anders Wahlgren) 80:-

Åren kring första världskriget var det många svenskar som åkte till Paris, konstens huvudstad i Europa. En av dem var Nils Dardel, hans hektiska, självförbrännande liv och dramatiska äktenskap med Thora Klinckowström, står i centrum för denna berättelse av Anders Wahlgren om skapandets villkor.

Det är på hösten 1919 som han på en båt till Frankrike träffar Thora och snabbt dras hon in i de radikala konstnärskretsarna i Paris, där det går rätt vilt till. Nils svaga hjärta medför att han hela tiden hade döden i hälarna vilket blir ett återkommande motiv i hans konst. Paret Dardel lever i ett fritt förhållande med många konflikter eftersom den androgyne Dardel intresserar sig för både män och kvinnor. De sju år som äktenskapet varar utgör berättelsens ram.
[SVT/Pan Vision]Region 2
Den Ståndaktige Kyrkoherden
(1969 Torgny Wickman) 30:-

I början av 1800-talet får byn Fors en ny kyrkoherde ('Jarl Borssén'). Han installeras i prästgården där han blir uppassad av en rad vackra pigor. Alla män har dragit ut i kriget, men det är inte det som får byns kvinnor intresserade av den sedesamme prästmannen.
En morgon vaknar han, drabbad av "trollskott" — ett kroniskt stånd. Det är resultatet av en förbannelse utslungad av en häxa en av hans förfäder dömt till döden. De svältfödda kvinnorna på prästgården och i grannskapet gör allt de kan för att bota hans tillstånd, men det visar sig lättare sagt än gjort.
[Atlantic]Region 2
Den Tatuerade Änkan
(1997 Lars Molin)

Berättelsen handlar om Ester, en kvinna i övre medelåldern med vanan att skämma bort såväl sin buffliga man som barn och barnbarn. Mitt i julfirandet dör Esters faster. Det blir början på uppbrottet och ett nytt liv för Ester. Nu börjar livet äntligen le mot Ester som blir den Tatuerade Änkan.

Den Tatuerade Änkan spelas av Mona Malm, en roll skriven direkt för henne. Hon uppvaktas av spännande kavaljerer som Sven Wollter, Ingvar Hirdwall, Jan Malmsjö och Erland Josephson.
[SVT]Region 2
Det Sjunde Inseglet
(1957 Ingmar Bergman) 50:-

Digerdöden härjar i Europa på 1300-talet. Riddaren Antonius Block och hans väpnare Jöns är på väg hem efter ett långt och mödosamt korståg till det heliga landet. En dagsritt från hemmet träffar riddaren på Döden men lyckas förhandla sig till en livsfrist genom ett parti schack.

Med döden ständigt i hälarna träffar Antonius på Jof och Maria och deras son Mikael som ingår i ett kringfarande gycklarsällskap. De bjuder honom på smultron och mjölk i en skogsbacke och Antonius får uppleva en stund av frid. Han beslutar sig för att rädda gycklarfamiljens liv genom att offra sitt eget.
[SF]Region 2
Det Sköna är Svårt
(2009 Anders Wahlgren) 50:-

Konstnären Carl Fredrik Hill kom till Paris 1874, tillsammans med August Strindberg och flera andra konstnärer. Men Hill höll sig mycket för sig själv och gick sin egen väg.

Efter att ha levt under svåra umbäranden och målat febrilt i tre år – för att bli accepterad på Paris-salongen, drabbas han av en psykos. Han tas in på Dr Blanches klinik 1878, vilket är filmens början.

Denna drömska berättelse av Anders Wahlgren är inte kronologisk, utan bygger på Hills minnen i Paris, på målarresor till Normandie där hans möte med havet får en stor betydelse i hans liv.
[SVT]Region 2
Du Levande
(2007 Roy Andersson) 80:-

En film om människans tillvaro, om människans göromål, om människans beteende, om människans funderingar, om människans bekymmer, om människans drömmar, om människans sorg, om människans glädje och om människans outsinliga längtan efter bekräftelse och kärlek.
[Studio 24]Region 2
En Kärlekshistoria
(1969 Roy Andersson) 125:-

EN KÄRLEKSHISTORIA skildrar kärleken mellan de två ungdomarna Annika och Pär (spelas av Ann-Sofie Kylin och Rolf Sohlman). Filmen beskriver all osäkerhet, rädsla, ömhet och glädje som de upplever tillsammans. I bakgrunden finns hela tiden föräldrarnas verklighet, välfärds-Sveriges förlorade generation. Deras ensamma drömmar om framtiden har gått förlorade i vardagsrutinen med bilverkstan och kylskåpsagenturen.
[Studio 24]Region 2
Fanny och Alexander
(1982 Ingmar Bergman) 50:-

Det är i början av 1900-talet. I en liten svensk stad får vi följa familjen Ekdahl som domineras av en rik och begåvad änka samt hennes tre söner. Sonen Oscar driver tillsammans med sin fru Emelie den lokala teatern. Paret har också två barn; Fanny och Alexander.

Då Oscar drabbas av en tidig död, gifter sig hans änka med biskopen i staden och flyttar med barnen till hans spartanska och stränga hem. Ett helt nytt liv väntar Fanny och Alexander, och vi får följa dem och den övriga familjen genom sorg och glädje, ljus och mörker i Bergmans hyllade film.
[SF]Region 2
Fasadklättraren
(1991 Rumle Hammerich) 80:-

Phillip Morell är 17 år och är bara bra på en enda sak: att klättra. Han dras in i ett kriminellt gäng utan att egentligen mena det, och hamnar plötsligt i fängelse. Hans medfångar förstår ganska snart att de kan utnyttja Phillips talanger för att göra ett rymningsförsök. Och för första gången i sitt liv får Phillip en vän: gamle kåkfararen Larsson som ser bortom fasaden hos den unge klättraren och bestämmer sig för att lära upp honom. Men kommer Phillip att klara av det svåra mästarprovet när den dagen kommer?
[SVT/Atlantic]Region 2
Fru Marianne
(2001 Carin Mannheimer) 80:-

Den bortskämda stadsflickan Marianne blir bortgift med bonden Börje. Livet förändras och äktenskapet blir inte som Marianne tänkt sig. Rollen som fru passar henne dåligt och förhållandet till maken är komplicerat. En dag kommer Börjes bäste vän Pål och hälsar på. Pål och Marianne kommer bra överens, nästan för bra…

Carin Mannheimers dramatisering av Victoria Benedictssons roman Fru Marianne, en kärleks- och äktenskapshistoria från förrförra seklet. Romanen var Victoria Benedictssons, som oftast skrev under pseudonymen Ernst Ahlgren, allra sista innan hennes tragiska självmord år 1888.
[SVT]Region 2
Första Divisionen
(1941 Hasse Ekman)

1941. Nazityskland står på höjden av sin makt. Hitlers segerrika arméer väller in i Ryssland. Sverige står ensamt och isolerat. Flygvapnet tränar intensivt inför ett kommande anfall.

Första divisionen med störtbombarna B 5 på flygflottiljen F 6 utanför Karlsborg står i frontlinjen. Divisionschefen pressar sina män till det yttersta. Det är en ständig lek med döden i väntan på allvaret. En lek som ofta slutar i svåra olyckor...
[TerraFilm]Region 2
Gösta Berlings Saga
(1924 Mauritz Stiller)

Lars Hanson spelar den avsatte och försupne prästen Gösta Berling, som framlever sina dagar på ett gods i Värmland tillsammans med de s k kavaljererna på Ekeby, en udda samling avdankade adelsmän och pensionerade officerare som lever under beskydd av godsets ägare, den fruktade majorskan. Trots överdådiga fester plågas Gösta av olyckliga minnen från det förflutna.

Mauritz Stillers filmatisering av Selma Lagerlöfs klassiska roman innehåller en mängd storslagna sekvenser, bl a en minnesvärd jakt över isen då huvudpersonerna förföljs av en flock vargar. "Gösta Berlings Saga" var också filmen som gjorde Greta Garbo till stjärna.
[SF]Region 2
Harry & Sonja
(1996 Björn Runge) 50:-

Göteborg. Nutid. Mentalvårdspatientfrisören Harry Olsson bor med sin sambo Anna, deras sju barn och Annas far i en alldeles för liten lägenhet. Bostaden blir än mer trångbodd av att Anna ständigt bjuder in andra människor att flytta in - människor ute på stan som behöver någonstans att bo.

På mentalsjukhuset är Harry populär hos patienterna, men knappast hos chefen, som tycker att han är en lat dagdrömmare. När Harry en dag struntar i att klippa en patient som inte vill låta sitt långa hår och skägg falla för saxen, ser chefen en förevändning att sparka honom och Harry får gå omedelbart.

Samtidigt på Naturhistoriska museet får Harrys älskarinna, Sonja Ljungqvist, som arbetar där som städerska, också sparken i samband med omfattande nedskärningar...
[Sandrew Metronome]Region 2
Hasse & Tage
Samlade Revyer 175:-

Det var en gång två grabbar som gjorde revyer, filmer och allt möjligt under förra århundradet. De hette Hans Alfredson och Tage Danielsson och var mycket vackra, sades det allmänt.

Nu har Sveriges Television - i sina mörkaste källarutrymmen - hittat inspelningar av en massa olika produktioner som grabbarna gjorde. Du håller nu i din hand en box med åtta utvalda och nyuppfräschade revyer från Svenska Ord, plus en hel del intressant extramaterial.
[SVT]Region 2
Hassel: Offren
(1988 Mikael Ekman) 50:-

Ett spaningsuppdrag på en liga som sysslar med svartslaktat kött slutar med ett brutalt polismord. Roland Hassel utgör ett starkt hot mot mördarna, då han är den ende som sett dem. Den fortsatta spaningen leder till något som polisen inte väntat sig…
[SVT]Region 2
Hip Hip Hurra
(1987 Kjell Grede) 50:-

Skagen i Danmark i slutet av 1800-talet. Konstnären Sören Kröyer har kommit till konstnärsparet Anna och Michael Ancher för att måla - och för att leva. Kring honom samlas så småningom konstnärer och även andra människor. Det går honom väl i händerna och han gifter sig med den vackra Marie, han blir allt rikare och mer berömd. Men Marie orkar inte växa med honom. Hon möter den svenske kompositören Hugo Alfvén och lämnar Skagen med honom.
[Sandrew Metronome]Region 2
Hotell Gyllene Knorren
(2011 Michael Syrén)

Familjen Rantanens hotell Gyllene Orren står helt tomt, så mamma Ritva börjar odla ekologiska grönsaker i ett försök att locka gäster. När sonen Ingos minigris Pyret bökar sönder grönsakslandet, blir både Ritva och pappa Roger arga och Ingo känner att varken han eller Pyret är uppskattade av familjen. Ingo får veta att konkurrenterna på grannhotellet ska anordna en agilitytävling, och anmäler Pyret.

Prissumman skulle täcka pappa Rogers klantiga affärer och en vinst skulle göra både Ingo och Pyret till hjältar. Det är förstås många hinder, förutom de på tävlingsbanan, som står i Ingos och Pyrets väg, men Ingo hoppas att den som är långsam och gör rätt, kan vinna mot den som är snabb men som gör fel. En rolig och intensiv resa mot prispallen tar sin början, en resa där hela familjen, till och med syster Isadora, snart är engagerad.
[SF]Region 2
Höstsonaten
(1978 Ingmar Bergman) 80:-

Charlotte Andergast, en internationellt framgångsrik pianist, har precis förlorat sin make Leonardo. Hans bortgång får henne att bestämma sig för att resa till sin dotter Eva. Där finner Charlotte även sin andra dotter, Helena, som hon hade placerat på ett mentalsjukhus, men som Eva valt att ta hem till sig.

Spänningen mellan Charlotte och hennes dotter Eva byggs gradvis upp under besöket tills en kväll då båda säger allt de har hållit inne med.
[SF]Region 2
Ivar Kreuger
(1998 Lars Molin) 50:-

Lars Molins TV-epos som var en tittarsuccé! En dramatisk skildring av de turer som ledde till den berömda Kreugerkraschen. Ivar Kreuger var en affärsman som påverkade en hel värld och vars öde fortfarande är höljt i dunkel. Filmatiseringen speglar också Kreugers kärlekshistoria med den gåtfulla finskan Tuula.

Lars Molin har dessutom en helt egen teori om vad som egentligen hände i Ivar Kreugers lägenhet i Paris den 12 mars 1932...
[SVT]Region 2
Jag är med Barn
(1979 Lasse Hallström) 80:-

Bosse (Magnus Härenstam) jobbar som copywriter på en annonsbyrå. Helst skulle han dock vilja skriva en roman och tar därför ledigt en tid för att förverkliga sin dröm. Under denna tid träffar han gymnastiklärarinnan Lena (Anki Lidén) och förälskar sig.

Kärleken är besvarad och resultatet av den fria tiden från jobbet blir inte en bok utan ett barn. Nu drabbas Bosse av stora skälvan. Ett barn! Farväl alla glada kvällar på krogen och härliga ungkarlsliv…
[SF]Region 2
Jonas Gardell x 3
4-DVD Set 100:-

En box innehållande tre fantastiska filmatiserade verk av Jonas Gardell!

- De halvt dola
- Torka aldrig tårar utan handskar
- De dagar som blommorna blommar
[SF/SVT]Region 2
Jonson & Pipen
Möt Jonson & Pipen, Västerns klantigaste cowboys! Just det, glöm alla myter om stenhårda äventyrare som inte räds något och drar snabbare än sin egen skugga - den här historien handlar inte om nån av dom!
[4]Region 2
Kejsarn av Portugallien
(1992 Lars Molin) 50:-

Selma Lagerlöfs klassiska berättelse om faderskärlek över allt förnuft. Den fattige torparen Jan i Skrolycka och hans hustru Kattrina får sent i livet ett barn, en vacker flicka som döps till Klarafina Gulleborg. Hon är Jans stora kärlek och ger mening åt hans slitsamma liv.

Storbonden på Fallagården, den hotfulle Lars Gunnarsson, gör anspråk på torpet och Klarafina tar jobb i Stockholm för att kunna friköpa föräldrarnas bostad. Hon blir borta väldigt länge och Jan längtar sig sjuk och tröstar sig med dagdrömmar. Han förvandlas till Kejsar Johannes av Portugallien och håller hov på ångbåtsbryggan, i väntan på sin Kejsarinnas återkomst...
[SVT]Region 2
Lilla Märta kommer tillbaka
(1948 Hasse Ekman) 80:-

Tiden är andra världskriget. Kvinnorättskämpen Märta/Sture har bytt klänning mot kockbyxor och tillsammans med sin parhäst Curre gått in i det militära. Friden tycks vila över den midsommargröna småstad där de ligger i beredskap. Men snart inser de att fienden lurar runt knuten – och att enda räddningen är att iklä sig kvinnlig list.

Kjoltyg går en match mot sattyg när Märta byter motståndare från mansgrisar till nazistsvin!
[Studio S]Region 2
Lorry
Säsong 1-4 + Specialare 100:-

TV-serien LORRY var intelligent, vass och fräck. Serien blev en succé och totalt gjordes fyra säsonger. Flera av inslagen blev snabbt klassiker som "Patentverket", "Farbror Bosse", "Tillfälligt avbrott", "Sprakladan", "Bilskolan", "Poker", "Konferensutvärdering" och många, många fler.

Boxen innehåller alla fyra säsonger sam Julspecial och Påskspecial!
[SVT]Region 2
Luftslottet som Sprängdes
Den tre timmar långa TV-versionen som sändes på SVT våren 2010!

Två svårt skadade personer tas in akut på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Den ena är Lisbeth Salander, som är efterlyst misstänkt för dubbelmord. Hon har en livshotande skottskada i huvudet och måste opereras omedelbart. Den andre personen heter Alexander Zalachenko, en äldre man som Salander huggit med en yxa.

Den tredje och avslutande delen i Millenniumserien tar vid där "Flickan som lekte med elden" slutade. Lisbeth Salander överlevde men hennes problem är långt ifrån över. Det finns starka krafter som vill tysta Lisbeth Salander en gång för alla.
[Yellow Bird]Region 2
Mia och Klara - Säsong Två
Den andra säsongen av Mia och Klara kan beskrivas som en balansakt mellan uppsluppen galenskap och avgrundsdjup humor. Flera av favoriterna från säsong 1 återkommer ? Gulletussan, Tabita, Rolle och Viveka Andebratt, liksom Mia och Klara.
[SVT] Region 2
Midvinterduell / Saxofonhallicken
(1983 Lars Molin) 50:-

I MIDVINTERDUELL får vi följa en vendetta mellan småbrukaren Egon Lundin och Statens Vägverk rörande en, i deras tycke, olagligt byggd och utplacerad mjölkpall. Det handlar om en fri man som inte böjer sig i en fråga som kan tyckas vara en skitsak. Han tar upp en våldsam kamp för sin egen ägandes mjölkpall. För honom är den mycket viktig. Eller som han själv säger: "Om dom inte frågar oss om en så'n skitsak som en mjölkpall, då kommer dom inte ens fråga oss när dom kommer och skär ballarna av oss. Man är ingen stut!"

SAXOFONHALLICKEN är en "Betraktelse om Stadshotellet som ungdomsgård för vuxna", för att citera Lars Molin själv. Här, på stadshotellet i småstaden, hittar vi hela persongalleriet; de unga danslejonen, den förfriskade krogmadamen och det glada sällskapet. Ny för kvällen är Vera, en frånskild tvåbarnsmamma i sina bästa år. Dansbandets saxofonist följer de tafatta kontaktförsöken mellan Vera och en handelsresande och bestämmer sig för att hjälpa henne på traven. Han spelar upp klassikern "Petite Fleur". Igen och igen och igen…
[SVT]Region 2
Morrhår och Ärtor
(1985 Gösta Ekman) 50:-

Gösta Ekman snubblar fram som en överårig skolgosse i den här fruktansvärt roliga sommarkomedin som börjar så här; "Håna", tog pengarna han fick av mamma till en ny överrock och gick på krogen. Där träffade han sin partner i Öltricks AB och porrfilmsproducenten som behövde en stor Östermalmsvåning i tre dagar. "Hånas" mamma, änka efter konsul Ahlgren (eller var han bara konsult?), har en stor Östermalmsvåning... Men hon måste ut, innan porrfilmsproducenten ska in...
[SF]Region 2
Musik i Mörker
(1948 Ingmar Bergman) 50:-

Det berättas att Ingmar Bergman blev så tagen av Dagmar Edqvists succéroman "Musik i mörker" att han rusade upp mitt i natten och gjorde sitt första utkast till en film.

Regissörens kanske varmaste verk berättar historien om Bengt Vyldeke, en värnpliktig pianist som nästan förlorar livet under en skjutövning och blir blind för livet. I kampen mot sin egen bitterhet och andras medlidande söker han den hand som vill hjälpa honom ut ur mörkret, både bokstavligt och bildligt, och leda honom mot livets förlorade möjligheter till lycka.

"Det är en historia om en kille som tappar sin identitet och sina livsvillkor", sade Bergman under inspelningen. "Hur ska han kunna komma över tanken på att det är ett förbannat misstag att han fortsätter existera?"
[Studio S]Region 2
Nacka - Myten och Människan
(1986 Tom Alandh) 80:-

Det var en gång en liten fattig grabb på Katarina Bangata
på söder i Stockholm som blev världens bästa fotbollsspelare och som vann guld och ära och hela Italien och som gifte sig med en skönhetsdrottning och som levde lycklig ända tills….

Nej, riktigt som i sagan slutade inte Lennart “Nacka” Skoglunds liv. Inte en krona hade han kvar av alla de pengar han tjänat på sin konst. Men myten om den glade gamängen och sorglöse bohemen som joxade med trasan och alltid hade en festlig replik på gång lever vidare. Människan “Nacka” Skoglund däremot, han som bara kunde en enda sak, att spela fotboll, honom blev det allt svårare att upptäcka. Nacka, myten och människan, en dokumentär om en av Sveriges genom tiderna mest framgångsrika och populära fotbollsspelare.
[SVT]Region 2
Nionde Kompaniet
(1987 Colin Nutley) 50:-

Unga grabbar från hela landet gör lumpen på regementet i den lilla staden. Vanliga grabbar, som ska avverka en kämpig tid i det militära. Några av dem har en lysande affärsidé och bildar ett bolag. Hemligheten är att använda de stora resurser som finns på regementet, militärens resurser. Företaget gör den ena lysande affären efter den andra och verksamheten växer rekordsnabbt. Eftersom regementet har åtta kompanier, döper de det nya företaget till - "Nionde Kompaniet".
[SF]Region 2
Paradiset
(1999-2005 Jerzy Sladkowski)

"Paradiset" är dokumentärfilmaren Jerzy Sladkowskis tredje film om Kirunaparet Hans och Kerstin Stralström. Vi har träffat dem förut, först i filmen "Tango, gräl och ledbesvär" (1999) där det tangobitna paret under stora diskussioner och olika lektioner i tangodansens turer slutligen hamnar i Buenos Aires för att lära sig "riktig" tango.

I den andra filmen "Lappsjukan" (2001) kommet det besök till paret i Kiruna från de två galanta och lite överåriga Don Juan-vännerna Guillermo och Juan som paret mötte i Buenos Aires. De båda männen konfronteras med Norrlands vidder, skogen, tystnaden, bastubad och surströmmingsfest hos Hans och Kerstin.

3-Disc Box Set
[Folkets Bio]Region 2
Rallybrudar
(2008 Lena Koppel) 30:-

”Rallybrudar” är en film där leran sprutar och bilarna flyger. Den innehåller både action, humor och dramatik, men också en hel del kärlek.
Eva Röse spelar veterinärassistenten Ulla som tagit jobbet bara för chansen att få köra snabbt på värmlandsvägarna. Marie Robertson spelar storbondens dotter Birgitta som drömmer om Paris men istället blir Ullas kartläsare. En annan stor roll i filmen – lokaltidningens redaktör Melin som spelar trummor i ett dansband på fritiden – görs av folkkäre Janne ”Loffe” Carlsson.
[SF]Region 2
Selma
(2008 Erik Leijonborg) 50:-

Hela världen älskade Selma Lagerlöf. Men världen visste inget om hennes kärlek.

En ung Selma Lagerlöf semestrar på Sicilien med älskarinnan Sophie Elkan (Alexandra Rapaport). Hon har just slagit igenom på allvar med Gösta Berlings Saga och hela världen ligger för hennes fötter. Många år senare står hon i begrepp att som första kvinna ta emot Nobelpriset.

Två av Sveriges mest älskade kvinnor möts i SVT:s hyllade julsatsning Selma, när Helena Bergström axlar rollen som den världsberömda författarinnan Selma Lagerlöf.
[SVT]Region 2
Seventh Seal, The
(1957 Ingmar Bergman) 80:-

originaltitel: Det Sjunde Inseglet

As the Black Death continues to wipe out the population of Europe, knight Antonius Block (Max von Sydow) returns from the Crusades, disillusioned and worn. When suddenly Death (Bengt Ekerot) appears before him, he asks for the chance to live, proposing a game of chess to decide his fate.
The knight takes his squire, a troupe of traveling players and a deaf and dumb girl under his protection as the game is played out. One by one Death exacts his toll, and it is up to Block to stall his opponent for as long as possible if he is to help save the lives of those he is trying to protect. All the while, the villages and towns about them fall further into ruin and religion takes a stranglehold on those desperate for a means of survival.
[Tartan]Region 0
Simon och Ekarna
(2011 Lisa Ohlin) 50:-

SIMON OCH EKARNA handlar om Simon, som växer upp i en arbetarfamilj i utkanten av Göteborg under andra världskriget. Trots en kärleksfull uppväxt känner han sig annorlunda och utanför.

Simon är väldigt begåvad och mot hans föräldrars gillande söker han sig till de skolor och utbildningar som en arbetarunge normalt inte söker sig till. Där möter han Isak, son till en förmögen judisk bokhandlare som flytt undan förföljelserna i Tyskland. De två pojkarna och deras familjers liv vävs samman samtidigt som kriget rasar i Europa. Vid krigsslutet börjar Simon förstå att det finns hemligheter i hans familj - hemligheter som tar honom ut i Europa och som kommer att förändra hans liv för alltid.
[Nordisk Film]Region 2
Skepp till Indialand
(1947 Ingmar Bergman)

Tidigt Bergmandrama där den puckelryggige styrmannen Johannes rivaliserar med sin far sjökaptenen om en vacker varietésångerskas gunst, ombord på en bärgningsbåt. Vi följer några människospillror på jakt efter kärlek och trygghet i en tillvaro där de står helt utanför.
[Super 8]Region 2
Skyll inte på Mig!
Miniserie 80:-

Två sammanboende ungkarlar som gär det mesta fel. De är något överåriga för det ljuva livet - och ständigt panka. Magnus är den överlägsne och mästrande, Brasse den snälle och oskyldige.

Det är lite Helan och Halvan över detta blågula komikerpar. SKYLL INTE PÅ MIG! är en serie i fem avsnitt - samtliga 30 minuter långa - med Magnus & Brasse.
[SVT]Region 2
Skånska Mord
(1985 Jan Hemmel, Leif Krantz) 50:-

VEBERÖDSMANNEN
Martin Svensson var en ond och brutal människa som flackade runt i Skåne med sin familj i början av 1900-talet. Grannar minns honom fortfarande med en rysning.
"Veberödsmannen" är mordbrännaren och mördaren Martin Svenssons historia men handlar också om sonen Emil, han som hjälper till att begrava Martin Svenssons offer men smyger in en blomsterbukett mellan likets händer.

BESSINGEMORDET
Det är mot slutet av 1800-talet. I den lilla byn Bessinge nära Hörby i Skåne har bonden och kyrkvärden Ola Månsson mördats. Tre människor står inför rätta, två men och en kvinna. Kvinnan är den mördades hustru.
[SVT]Region 2
Släpp Fångarne Loss, det är Vår!
(1975 Tage Danielsson)

Frida (Lena Nyman) och hennes långe vän (Tage Danielsson) vill ha en mänskligare fångvård i en vänligare värld. Men när fången Harald Hansson (Ernst-Hugo Järegård) rymmer, tar sig in i Fridas lilla hus och slår sönder allt, då orkar inte hon och hennes vän vara snälla längre. Men så ändrar de sig och börjar kämpa för ett bättre liv åt Harald Hansson.

Det är då de träffar den helgalne fängelsedirektören (Gösta Ekman), den korkade fångvaktaren Erlandsson (Hans Alfredson) och den romantiska rådmansdottern (Margaretha Krook). Och så blir de förstås underhållna av Professorn (Jan Malmsjö), som bjuder på ett riktigt sång-och-dans-nummer i cellen. Tage Danielssons humoristiska inlägg i fångvårdsdebatten innehåller många goda skratt och sprider värme och glädje i alla åldrar.
[SF]Region 2
Square, The
(2017 Ruben Östlund) 50:-

Christian är en framgångsrik ledare på ett modernt konstmuseum. Han kör elbil och försöker leva som han lär.

Dagarna innan utställningen "The Square", ett verk som skall påminna om vårt gemensamma ansvar i det offentliga rummet, ska öppna blir han bestulen på öppen gata. Han påbörjar en jakt på förövaren och försätts i allt mer pressade situationer som får honom att ifrågasätta sin egen moraliska kompass. [Tri Art]Region 2
Stig-Helmer Story
(2011 Lasse Åberg)

Filmen handlar om Stig-Helmer Olsson och hans liv innan han hamnade på sina sällskapsresor. Stig-Helmer berättar i nutid om uppväxten i slutet av 50-talet och början av 60 talet, om Nalentiden, om Tv:s ankomst, början på vår teknikutvecklingen osv. Allt detta illustreras i tillbakablickar där vi följer unge Stig-Helmer i 20-årsåldern och hans möte med sin stora kärlek Annika, en ung frälsningssoldat.
[SF]Region 2
Stunde des Wolfs, Die
(1968 Ingmar Bergman)

svensk titel: Vargtimmen

Haunted by demons past and present, artist Johan Borg (Max Von Sydow) fights a losing battle to retain his sanity and maintain his artistic prowess. His wife Alma (Liv Ullmann), desperate to help him, finds herself starting to share his hallucinations.
But as Johan's mind continues to unravel, Alma is forced to choose between her love... and her life.
[Art Haus]Region 2
Sune i Grekland
(2012 Hannes Holm)

Sune är tillbaka! Tillsammans med lillebror Håkan Bråkan, storasyster Anna, mamma Karin och pappa Rudolf drar Sune till Grekland på sommarlovet. Som varje sommar förut planerar familjen Andersson sin semestervecka i Myggträsk. Då händer det mest oväntade, pappa Rudolf bokar en charterresa till Grekland. Familjen blir överlycklig men frågorna om resan är många.

På plats i Grekland inträffar katastroferna, Sune tappar sin tjejtjusarkraft, Håkan Bråkan gillar verkligen inte trollet Julle i barngruppen, mamma Karin blir mer och mer irriterad på Rudolf. Samtidigt upptäcker pappa Rudolf att det är all inclusive och vilka oanade möjligheter det för med sig.
[Nordisk Film]Region 2
Swing It, Fröken! / Swing It, Magistern!
I "Swing It, Magistern" spelar Alice Babs skolflickan Inga Danell och Adolf Jahr spelar hennes musiklärare, lektor Bergman. Skolan drivs av rektorn Agda Löfbeck, en gammaldags kvinna som gör allt för att stoppa den moderna swingmusiken som Inga och magistern ägnar sig åt på kvällarna. På dansrestaurangen Shanghai sjunger Inga under namnet Linda Loy och lektor Bergman spelar piano i jazzorkestern.

1956 medverkar Alice Babs i rollen som engelskalärarinnan Fröken Lind i "Swing It, Fröken!" Hon är ny lärarinna på skolan och hon blir erbjuden att hyra ett rum hos Familjen Nilsson. I familjen bor den ökände sonen Sigge som också blir hennes elev. Men han övar hellre med trumpeten än pluggar tyska. Den propra fröken Lind får en tuff uppgift att få Sigge att ta sig i kragen och bli en anständig elev.
[SF]Region 2
Sånger från Andra Våningen
(2000 Roy Andersson) 80:-

En kväll, någonstans i den norra hemisfären, inträffar en serie konstiga och ologiska händelser: en tjänsteman avskedas på ett förnedrande sätt, en vilsen invandrare attackeras våldsamt på en trafikerad gata, en trollkarl misslyckas i ett trollerinummer…

Mitt i denna förödelse står Karl, täckt i sot från sin nedbrunna möbelaffär som han själv tänt på för att få ut försäkringspengarna. Det är många som har svårt att sova den här natten…

Dagen därpå syns tydliga tecken på kaos då en hel styrelse grips av galenskap och stadens centrum drabbas av ett enormt trafiktumult. Medan det nya millenniet lägger sig som en hinna över tillvaron och skapar mentala sammanbrott, börjar Karl successivt bli medveten om det absurda i världen och inser också hur svårt det är att vara människa.
[Studio 24]Region 2
Terje Vigen
(1916 Victor Sjöström) 80:-

”Terje Vigen” är en filmatisering av en dikt av den norske nobelpristagaren Henrik Ibsen, och berättar om den engelska flottans belägring utanför Norges kust under Napoleonkrigen i 1800-talets början. Terje, spelad av regissören Sjöström, är en fiskare som trotsar blockaden för att skaffa mat till sin familj.

Sjöströms klassiker ”Terje Vigen” utgör startpunkten för den tid under stumfilmsepoken som brukar kallas för den svenska guldåldern. I dramatiskt slående bilder, där människa och natur samspelar, skildrar filmen en åldrande människas försök att förlika sig med sitt öde och övervinna sina känslor av bitterhet och hat.
[SF]Region 2
Through a Glass Darkly
(1961 Ingmar Bergman) 80:-

originaltitel: Såsom i en Spegel

A schizophrenic girl (Harriet Andersson) sinking into madness, is the focal point for the emotions of three men - her husband (Max Von Sydow) a doctor, who is helpless to cure her, her father (Gunnar Bjornstrand), who is horrified to find that he can watch her disease with complete detachment, and her brother (Lars Passgard) for whom she represents the mysterious attractiveness of the opposite sex.

A crisis is reached when, after a number of hallucinations, she seduces the boy.
[Tartan]Region 0
Tomten är Far till Alla Barnen
(1999 Kjell Sundvall) 30:-

Sara bjuder in sina tre tidigare män, deras nya fruar och deras nya barn att fira julafton tillsammans med sin nye man Janne. Allt för att alla barn ska få uppleva en äkta jul tillsammans med alla sina föräldrar. Med en del sprit innanför västen råkar Janne av misstag avslöja för en av gästerna att han låtit sterilisera sig utan att berätta det för Sara, som i sin tur inget högre önskar än att få barn med Janne. Det tar inte lång tid innan alla på festen känner till Jannes lilla anatomiska ingrepp. Alla utom Sara.

Vid middagen avslöjar Sara strålande den glada nyheten: hon är gravid! Janne ska äntligen bli pappa!
[SF]Region 2
Trazan Apansson & Banarne
Äntligen kommer den nya versionen av djungelns roligaste DVD - hela fyra timmars speltid och med två avsnitt som aldrig tidigare utgivits! Här bjuds det på roliga sketcher, "rocktajm" med Electric Banana Band, märkliga uppfinningar och tips med Dr Banarne & Mr Arne, buskis med Nicko & Pulver och mycket mer. Med joddlande och funderingar i trädkojans hängmatta blev Trazan Apansson & Banarne en av våra mest barnkära TV-serier någonsin!
[SVT]Region 2
Under Solen
(1998 Colin Nutley) 50:-

Året är 1956. Ensam på en liten gård någonstans i hjärtat av Sverige bor Olof. Under eftermiddagarna får han hjälp av Erik, en 27-årig f.d. sjöman som skryter om att ha haft hundratals kvinnor och som nu ser efter bygdens kyrkogård. De har ett udda men djupt vänskapsförhållande.

En dag sätter Olof in en annons i dagstidningen – ”Ensam lantbrukare 39 år gammal, egen bil, söker ung kvinna som hushållerska. Fotografi önskas”. Resultatet blir att Ellen, en 34-årig kvinna från staden, kommer och tar över hushållet och under sommarens gång även Olofs hjärta. Från sådd till skörd skildrar filmen deras förhållande och dess konsekvenser för tre huvudpersonerna.
[SF]Region 2
Underbart är Kort
(1989 Tom Alandh) 80:-

”En blond negress från Värmlands huldraskogar” kallade Tage Danielsson henne i en av sina dikter. ”Ett lingonris i cocktailglas”. Hon med de smala benen, den onda ryggen, utstrålningen, vemodet och de stora glasögonen, som i mer än trettio år underhållit det svenska folket med jazz, visor, revy och film. Alla som beskrev Monica Zetterlund såg den unika kombinationen av nordisk sommarmelankoli och livsbejakande storstadspuls. Det sensuella och grovkorniga. Älskad som få men också blyg, bräcklig och med stor integritet. En film om artisten och människan Monica Zetterlund av Tom Alandh.
[SVT]Region 2
Vingar av Glas
(2000 Reza Bagher) 50:-

Nazli är 18 år, född i Iran men uppvuxen i Sverige. Hon bor med sin pappa Abbas och sin äldre syster Mahin. Nazli, som vill smälta in i det svenska samhället, kallar sig Sara, något som sårar pappa Abbas…

En dag berättar Abbas hur han ser på sina döttrars framtid. Han planerar att ha en fest för sina vänner och släktingar och vill bl. a. bjuda två iranska män som han ser som potentiella makar till sina döttrar. Nazli, som har ett mycket bra förhållande till sin pappa blir bestört. När hon sedan träffar sin svenske pojkvän Jonas, blir hennes situation genast väldigt komplicerad!
[SF]Region 2
Änglagård
(1992 Colin Nutley) 30:-

Välkommen till Änglagård!

En herrgårdsliknande byggnad belägen i en liten by i västra Sverige. Här känner alla varandra och några nymodigheter vill man inte veta av. I ett motorcykelmullrande dammoln dyker så Fanny upp tillsammans med Zac, klädd i svart läder och svetsarglasögon. Som genom ett trollslag förvandlas den lilla idyllen till något ingen trodde var möjligt…

Trogna grannar är inte så trogna längre. Åsikter börjar ifrågasättas, och i den soliga, svenska högsommaren har människorna kring ÄNGLAGÅRD fått något nytt och spännande att prata om…
[SF]Region 2
886878