LP  Singles  CD  [DVD]  Books  Magazines  LaserDisc  Other
 A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  VW  XYZ  Å Ä Ö  [Svensk Film / TV]  Television  Children's Movies / Barnfilm  Music  BluRay

  NEW ARRIVALS / NYHETER
  
  Start/Svenska
  Start/English
  Information
  Information/English
  Contact


27 Sekundmeter Snö
(2005 Tobias Falk) 50:-

En grupp skidåkare ger sig iväg på en fem dagars skidtur i Lapplandsfjällen. Plötsligt överraskas de av en svår snöstorm och tvingas söka skydd på en fjällstation. Första natten sker ett mord, en av gruppens medlemmar hittas brutalt knivhuggen till döds. Fullständigt isolerade och utan någonstans att ta vägen inser de övriga i gruppen att mördaren måste vara en av dem…

27 sekundmeter snö är en spännande, psykologisk thriller i Agatha Christies anda.
[SVT]Region 2
After Shave/Galenskaparna - Fem Första Filmerna
Fem roliga filmer. Den första heter ”Leif” och är rolig såtillvida att den handlar om en idyll, som blomstrar trygg och fet tack vare ortens kanonfabrik, som tillverkar vapen, som bara får säljas till länder som inte är i krig och alltså inte behöver dom.

”Hajen som visste för mycket” är en ekonomiskt rolig film i den meningen att huvudrollsinnehavaren är en far som har tre söner, fast han egentligen inte har det, men eftersom han bara kan räkna pengar och inte söner har han räknat fel.


”Macken del 7” är rolig på det sättet att den handlar om två bröder som har en mack och som ger sig ut för att leta efter sin pappa och hittar honom.


Det roliga med ”Stinsen brinner… filmen alltså” är att stinsen som det är frågan om jobbar på en järnvägsstation, som blivit brutalt nerlagd av en illasinnad byråkrat och när det ser ut som om allting är slut brinner inte stinsen längre utan är släkt. Med byråkraten.


Den femte filmen i denna samling heter ”Monopol” och hävdar på fullt allvar att man kan bli statsminister i ett land genom lätt underhållning och roligare kan det väl knappast bli.
[SF]Region 2
Anderssonskans Kalle
(1972 Arne Stivell) 50:-

Emil Norlanders älskade buspojke - känd från böcker, serietidningar och svartvita filmer från förr - härjar loss på Söder i Stockholm.

Tord Tjädersten gestaltar odågan och sällskap har han av en rad folkkära skådespelare som Sickan Carlsson, Sten-Åke Cederhök, Gus Dahlström, Kar de Mumma, John Harryson och Gösta Krantz.
[Studio S]Region 2
Anderssonskans Kalle i Busform
(1973 Arne Stivell) 50:-

Emil Norlanders älskade buspojke - känd från böcker, serietidningar och svartvita filmer från förr - härjar vidare på Söder i Stockholm.

Tord Tjädersten gestaltar återigen odågan och sällskap har han av en rad folkkära skådespelare som Sickan Carlsson, Sten-Åke Cederhök, Gus Dahlström och Hjördis Petterson.
[Studio S]Region 2
Appassionata
(1944 Olof Molander)

Eric Lindén sitter hemma och spelar på sin flygel. Snart reser han sig, tar några steg och griper telefonen. Han beställer en taxi. En bild av en maskinskriven lapp upplyser att Eric ska ge konsert på Långholmen.

Eric spelar i en kyrkosal fylld av fångar. En fånge håller ansiktet i händerna. När Eric spelar Beethovens Appassionata, reser sig fången och skriker att han inte står ut. Musiken tystnar, så också skriken.

Fången begär under den följande laddade tystnaden att få lämna lokalen. När han återförs till sin cell, ljuder hela fängelset av musik.

Efter konserten frågar Eric fängelsedirektören om fången som stört hans framträdande: Var det inte Thomas Dahlhoff, den store pianisten?
[Zenith]Region 2
Darling
(2007 Johan Kling)

"Darling" är en mörk socitetskomedi.

Humor och tragik om ung, självupptagen överklass och vanligt hyggligt folk, utan pekpinnar och moralkakor men inte utan moral. En film som skarpögt och med svart humor skildrar en ung kvinnas bekymmerfria tillvaro i kvarteren runt Stureplan och Karlavägen. Hon rör sig bland vackra och välklädda unga människor i exklusiva butiker, påkostade barer och stora våningar tills en dag allt förändras...
[SF]Region 2
Den Allvarsamma Leken
(2016 Pernilla August)

Journalisten Arvid Stjärnblom och konstnärsdottern Lydia Stille träffas i skärgården en vacker försommarkväll. Omedelbar förälskelse uppstår. De inleder en romans men på grund av sociala omständigheter glider de ifrån varandra. De finner ett tryggt liv med någon annan och gifter sig på var sitt håll. Tio år senare träffas de igen. Drömmen om den rena, stora och oförstörda kärleken är magnetisk och de inleder en passionerad affär. Priset för affären kräver större offer än vad de båda kan ana.

Guldbaggebelönade regissören Pernilla August tar sig an Hjalmar Söderbergs klassiska roman i denna vackra film om omöjlig kärlek.
[Nordisk Film]Region 2
Den Stora 91:an Boxen
7-DVD Box Set 200:-

91:an - en av Sveriges populäraste seriefigurer skapad av Rudolf Petersson - heter egentligen Mandel Karlsson och är en linluggig, godmodig och något naiv beväringsman som gjort en evighetslång värnplikt vid Klackamo regemente.

Följ med från allra första början och se Gus Dahlström, Curt Åström och Stig Grybe som 91:an Karlsson och Holger Höglund, Nils Hallberg och Holger Höglund (igen!) som hans kamrat i vapenrocken 87:an Axelsson.

*91:an Karlsson (1946)
*91:an Karlssons Permis (1947)
*91:an Karlssons Bravader (1951)
*Alla Tiders 91:an (1953)
*91:an Karlsson rycker in (1955)
*91:an Karlsson slår knockout (1957)
*91:an Karlsson muckar (tror han) (1959)
[Studio S]Region 2
Den Tatuerade Änkan
(1997 Lars Molin)

Berättelsen handlar om Ester, en kvinna i övre medelåldern med vanan att skämma bort såväl sin buffliga man som barn och barnbarn. Mitt i julfirandet dör Esters faster. Det blir början på uppbrottet och ett nytt liv för Ester. Nu börjar livet äntligen le mot Ester som blir den Tatuerade Änkan.

Den Tatuerade Änkan spelas av Mona Malm, en roll skriven direkt för henne. Hon uppvaktas av spännande kavaljerer som Sven Wollter, Ingvar Hirdwall, Jan Malmsjö och Erland Josephson.
[SVT]Region 2
Ebba och Didrik
Ebba är 9 år.
Ebba planerar sitt liv tillsammans med Philip men så dyker den spännande och lockande Mårten upp. Hon slits mellan sin kärlek till Philip och allt det Mårten kan locka med!

Didrik är 12 år.
Musiker i själen men har svårt att blomstra tills han möter Yrla och han förälskar sig genast. De träffas i lönndom men vad har drivit Yrla till det lilla samhället vid havet?
[SVT]Region 2
En fråga om Liv och Död
(2006 Håkan Lindhé) 50:-

Läkaren David Bendricks bevittnar ett brutalt maffiamord under en joggingtur och bestämmer sig för att vittna mot mördarna. Ett ödesdigert beslut, visar det sig, när polisen inte klarar av att skydda hans familj. Nu återstår bara för David att ta lagen i egna händer.
[SVT]Region 2
En Lektion i Kälek
(1954 Ingmar Bergman)

Kvinnoläkaren David Erneman och hans hustru Marianne har varit gifta i 15 år. Deras äktenskap har varit lyckligt, men "tuppat av av idel välmåga", som David uttrycker det. Den här sista sommaren har han haft en älskarinna, en ung flicka vid namn Suzanne. Innan David och Marianne träffades hade Marianne varit förlovad med en svensk konstnär bosatt i Köpenhamn, Carl-Adam, som även var Davids bästa vän. Olycklig och uppriven återupptar hon sin kontakt med Carl-Adam och besöker honom då och då under sommaren. Plötsligt vaknar David till sans och vill inget hellre än att återvinns sin hustru. Han tar upp jakten på Marianne som intet ont anande sitter på tåget till Köpenhamn.
[SF]Region 2
Fanny och Alexander
(1982 Ingmar Bergman)

Det är i början av 1900-talet. I en liten svensk stad får vi följa familjen Ekdahl som domineras av en rik och begåvad änka samt hennes tre söner. Sonen Oscar driver tillsammans med sin fru Emelie den lokala teatern. Paret har också två barn; Fanny och Alexander.

Då Oscar drabbas av en tidig död, gifter sig hans änka med biskopen i staden och flyttar med barnen till hans spartanska och stränga hem. Ett helt nytt liv väntar Fanny och Alexander, och vi får följa dem och den övriga familjen genom sorg och glädje, ljus och mörker i Bergmans hyllade film.
[SF]Region 2
Flickan från Tredje Raden
(1949 Hasse Ekman)

"Flickan från tredje raden" omnämns ständigt som Hasse Ekmans bästa jämte mästerstycket "Flicka och hyacinter". Vid tiden för premiären stred man i pressen om vem som var svensk films största geni – Bergman eller Ekman. Bergman hade just vunnit kritikernas gillande med "Fängelse", ett nattsvart drama där han beskrev livet som “helvetet på jorden”. Ekmans film var en omedelbar reaktion på detta avgrundstema, där han lät Hoppet spela huvudrollen.

Dramat följer en mystisk ring som ständigt byter ägare bland de som missgynnats av ödet. På ett snillrikt sätt binds pärlbandet av livsberättelser samman och bildar en fascinerande helhet.
[Studio S]Region 2
Fram för lilla Märta
(1945 Hasse Ekman) 50:-

Studio S framgångsrika Hasse Ekman-serie fortsätter med en av de mest omtyckta komedier detta land lyckats frambringa. En föregångare till ”Tootsie” där Stig Järrel klär ut sig till kvinna för att komma över ett jobb och börjar kämpa för kvinnors rättigheter. Jättesuccén ledde vidare till en uppföljare tre år senare – ”Lilla Märta kommer tillbaka” (1948).
[Studio S]Region 2
Fru Marianne
(2001 Carin Mannheimer) 80:-

Den bortskämda stadsflickan Marianne blir bortgift med bonden Börje. Livet förändras och äktenskapet blir inte som Marianne tänkt sig. Rollen som fru passar henne dåligt och förhållandet till maken är komplicerat. En dag kommer Börjes bäste vän Pål och hälsar på. Pål och Marianne kommer bra överens, nästan för bra…

Carin Mannheimers dramatisering av Victoria Benedictssons roman Fru Marianne, en kärleks- och äktenskapshistoria från förrförra seklet. Romanen var Victoria Benedictssons, som oftast skrev under pseudonymen Ernst Ahlgren, allra sista innan hennes tragiska självmord år 1888.
[SVT]Region 2
Första Divisionen
(1941 Hasse Ekman)

1941. Nazityskland står på höjden av sin makt. Hitlers segerrika arméer väller in i Ryssland. Sverige står ensamt och isolerat. Flygvapnet tränar intensivt inför ett kommande anfall.

Första divisionen med störtbombarna B 5 på flygflottiljen F 6 utanför Karlsborg står i frontlinjen. Divisionschefen pressar sina män till det yttersta. Det är en ständig lek med döden i väntan på allvaret. En lek som ofta slutar i svåra olyckor...
[TerraFilm]Region 2
G som i Gemenskap
(1982 Staffan Hildebrand) 50:-

G - en film om kärlek, hasch och rock'n'roll!

Kim är kär i Mia, men han har inte vågat ligga med henne. Han tror att hon är mycket mer erfaren än han. Dessutom känner han sig dragen till Kristoffer, ägare till klubben G...

Robban har hamnat snett i livet. Hans mamma vet ingenting om drogerna, men de har ständiga gräl om Robbans sena nattvanor och underliga polare. Och en natt hinner polisen ikapp Robban...

Alexander är sångare i källarbandet "Barn i Bredäng". En manager lyckas övertala honom att överge sina kompisar och börja sjunga med Nürnberg 47, ett band med dekadent nyfascistisk stil...
[SF]Region 2
Gräns
(2018 Ali Abbasi) 50:-

Tullpolisen Tina har ett sjätte sinne när det gäller att peka ut smugglare. Det är nästan som om hon kan lukta sig till när någon försöker dölja något. Ryktet om hennes skicklighet sprider sig inom poliskåren och hon anlitas för att hitta bevis mot en liga med omfattande kriminell verksamhet. Men när den mystiske Vore kliver av färjan så tvekar hon för första gången på sina känslor.

Tina anar att Vore döljer något, men kan inte sätta fingret på vad. De attraheras av varandra, men när hon lär känna honom inser hon samtidigt att hela hennes liv är baserat på en enda stor lögn. Precis som Vore så hör Tina inte hemma i den här världen. Nu måste hon välja: fortsätta med sin livslögn eller omfamna den skrämmande sanningen om vem hon egentligen är.
[TriArt]Region 2
Gösta Berlings Saga
(1924 Mauritz Stiller)

Lars Hanson spelar den avsatte och försupne prästen Gösta Berling, som framlever sina dagar på ett gods i Värmland tillsammans med de s k kavaljererna på Ekeby, en udda samling avdankade adelsmän och pensionerade officerare som lever under beskydd av godsets ägare, den fruktade majorskan. Trots överdådiga fester plågas Gösta av olyckliga minnen från det förflutna.

Mauritz Stillers filmatisering av Selma Lagerlöfs klassiska roman innehåller en mängd storslagna sekvenser, bl a en minnesvärd jakt över isen då huvudpersonerna förföljs av en flock vargar. "Gösta Berlings Saga" var också filmen som gjorde Greta Garbo till stjärna.
[SF]Region 2
Hasse & Tage: Samlade Revyer
(6-DVD Box Set) 125:-

Det var en gång två grabbar som gjorde revyer, filmer och allt möjligt under förra århundradet. De hette Hans Alfredson och Tage Danielsson och var mycket vackra, sades det allmänt. Nu har Sveriges Television - i sina mörkaste källarutrymmen - hittat inspelningar av en massa olika produktioner som grabbarna gjorde!

Revyerna i boxen är dessa:
"Gröna hund", "Konstgjorda Pompe", "Gula hund", "Spader Madame", "88-öresrevyn", "Glaset i örat", "Svea hund", "Under dubbelgöken".
Plus en bonus-DVD med bl.a. "Lille Ronny" och "Mosebacke Monarki"
[SVT]Region 2
Hassel: Offren
(1988 Mikael Ekman) 50:-

Ett spaningsuppdrag på en liga som sysslar med svartslaktat kött slutar med ett brutalt polismord. Roland Hassel utgör ett starkt hot mot mördarna, då han är den ende som sett dem. Den fortsatta spaningen leder till något som polisen inte väntat sig…
[SVT]Region 2
Hotell Gyllene Knorren
(2011 Michael Syrén)

Familjen Rantanens hotell Gyllene Orren står helt tomt, så mamma Ritva börjar odla ekologiska grönsaker i ett försök att locka gäster. När sonen Ingos minigris Pyret bökar sönder grönsakslandet, blir både Ritva och pappa Roger arga och Ingo känner att varken han eller Pyret är uppskattade av familjen. Ingo får veta att konkurrenterna på grannhotellet ska anordna en agilitytävling, och anmäler Pyret.

Prissumman skulle täcka pappa Rogers klantiga affärer och en vinst skulle göra både Ingo och Pyret till hjältar. Det är förstås många hinder, förutom de på tävlingsbanan, som står i Ingos och Pyrets väg, men Ingo hoppas att den som är långsam och gör rätt, kan vinna mot den som är snabb men som gör fel. En rolig och intensiv resa mot prispallen tar sin början, en resa där hela familjen, till och med syster Isadora, snart är engagerad.
[SF]Region 2
Höstsonaten
(1978 Ingmar Bergman) 80:-

Charlotte Andergast, en internationellt framgångsrik pianist, har precis förlorat sin make Leonardo. Hans bortgång får henne att bestämma sig för att resa till sin dotter Eva. Där finner Charlotte även sin andra dotter, Helena, som hon hade placerat på ett mentalsjukhus, men som Eva valt att ta hem till sig.

Spänningen mellan Charlotte och hennes dotter Eva byggs gradvis upp under besöket tills en kväll då båda säger allt de har hållit inne med.
[SF]Region 2
Ingrid Bergman - Volym 2
I "En Enda Natt" bekantas vi med ett tivolisällskap som slagit sig ner någonstans i landet, den livliga Rosa, kraftkarlen Olsson som svartsjukt bevakar henne och mörke Valdemar som sköter karusellen.
"Swedenhielms" är en gammal stolt adelsfamilj. Ingrid spelar hustrun till överhuvudet och fysikprofessorn Rolf. Familjen står på gränsen till konkurs och det enda hoppet är att professorn får nobelpriset.

På tidningen Morgonposten diskuterar herrarna den sjunkande nativiteten i Sverige och hemma hos Direktör Johan Borg talar man kring samma tema; kärlekslösheten. På redaktionen får han upp ögonen för Lena, som är hans kollega och spelas av Ingrid i filmen "Valborgmässoafton".

I "En Kvinnas Ansikte" spelar Ingrid en svårt ärrad kvinna som leder en utpressarliga.

Filmerna spelades in under åren 1934 till 1940. I övriga roller ser vi bland andra Aino Taube, Georg Rydeberg, Victor Sjöström och Gösta Ekman. Filmerna är till stor del inspelade i de gamla filmkvarteren i Råsunda där många svenska filmer har blivit till sedan 1930-talet.
[SF]Region 2
Jonson & Pipen
Möt Jonson & Pipen, Västerns klantigaste cowboys! Just det, glöm alla myter om stenhårda äventyrare som inte räds något och drar snabbare än sin egen skugga - den här historien handlar inte om nån av dom!
[4]Region 2
Lorry
Säsong 1-4 + Specialare 100:-

TV-serien LORRY var intelligent, vass och fräck. Serien blev en succé och totalt gjordes fyra säsonger. Flera av inslagen blev snabbt klassiker som "Patentverket", "Farbror Bosse", "Tillfälligt avbrott", "Sprakladan", "Bilskolan", "Poker", "Konferensutvärdering" och många, många fler.

Boxen innehåller alla fyra säsonger sam Julspecial och Påskspecial!
[SVT]Region 2
Luftslottet som Sprängdes
Den tre timmar långa TV-versionen som sändes på SVT våren 2010!

Två svårt skadade personer tas in akut på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Den ena är Lisbeth Salander, som är efterlyst misstänkt för dubbelmord. Hon har en livshotande skottskada i huvudet och måste opereras omedelbart. Den andre personen heter Alexander Zalachenko, en äldre man som Salander huggit med en yxa.

Den tredje och avslutande delen i Millenniumserien tar vid där "Flickan som lekte med elden" slutade. Lisbeth Salander överlevde men hennes problem är långt ifrån över. Det finns starka krafter som vill tysta Lisbeth Salander en gång för alla.
[Yellow Bird]Region 2
Macken
(1990 Claes Eriksson)

Macken är rolig på det sättet att den handlar om två bröder som har en mack och som ger sig ut för att leta efter sin pappa och hittar honom.

Är Edvard Persson våran pappa?
- Är han skåning?, Varietéartist?, Tvålfabrikant?, Fakir?, Pellejöns?, Bilhandlare?, Fröimportör?, Tvätteriinnehavare?, Handelsresande i röntgenglasögon och korta varor?

Roy och Roger semesterstänger Macken, lämnar vägverket, den vita opeln och den beige kunden och åker ut i världen för att leta efter pappa. Det hela utvecklar sig till en sorts vägfilm som slutar lyckligt och livet är gôtt å leva.
[SF]Region 2
Mia och Klara - Säsong Två
Den andra säsongen av Mia och Klara kan beskrivas som en balansakt mellan uppsluppen galenskap och avgrundsdjup humor. Flera av favoriterna från säsong 1 återkommer ? Gulletussan, Tabita, Rolle och Viveka Andebratt, liksom Mia och Klara.
[SVT] Region 2
Micke Dubois - Mycket mer än Svullo
Denna godispåse innehåller en blandning av många av Mickes karaktärer. En kompilering helt enkelt! Captain freak, Svullo, Skägget (hemma hos), Elake polisen, ja en jäkla massa roliga grejer! Nackdelen är att man inte får alla avsnitt av skägget, elake polisen, mm, men för att vara en kompilering är den mycket prisvärd. Är du en äkta samlare ska du så klart ha denna DVD, köpa den, ladda hem den eller få tag på den genom att göra inbrott hos en pensionerad 80-åring med afasi. Fattar du, tjockkäft? Du ska ha den!
[Pan Vision]Region 2
När Molnen Skingras
(2016 Lasse Zackrisson) 80:-

Berättelsen om Ulla Billquist, som var krigsårens mest berömda röst i Sverige, är ett kvinnoöde som inte berättats tidigare. Starka intressen verkade för att lägga ”locket på” hennes eftermäle när hon tog sitt liv mitt i berömmelsen. 70 år efter hennes död gör Lasse Zackrisson en djupdykning bland arkivdokument, fotografier och gamla skivinspelningar för att försöka ta reda på vem hon var och vad som egentligen hände.
Tillsammans med Alice Babs, släktingar och vänner läggs ett indiciepussel som mer påminner om ett kriminaldrama. Varför orkade denna mytomspunna känsliga konstnärssjäl inte leva vidare? Och varför stod det bara en liten notis i tidningarna när en av Sveriges största artister tog sitt liv 38 år gammal.
Filmen är ett unikt tidsdokument, en så inträngande beskrivning av en bi-homosexuell kvinnas liv i Sverige under folkhemstiden finns inte presenterat på film tidigare. Det är ett spännande kriminaldrama med den tidens kändisar bland aktörerna.
[Vax]Region 2
Paradiset
(1999-2005 Jerzy Sladkowski)

"Paradiset" är dokumentärfilmaren Jerzy Sladkowskis tredje film om Kirunaparet Hans och Kerstin Stralström. Vi har träffat dem förut, först i filmen "Tango, gräl och ledbesvär" (1999) där det tangobitna paret under stora diskussioner och olika lektioner i tangodansens turer slutligen hamnar i Buenos Aires för att lära sig "riktig" tango.

I den andra filmen "Lappsjukan" (2001) kommet det besök till paret i Kiruna från de två galanta och lite överåriga Don Juan-vännerna Guillermo och Juan som paret mötte i Buenos Aires. De båda männen konfronteras med Norrlands vidder, skogen, tystnaden, bastubad och surströmmingsfest hos Hans och Kerstin.

3-Disc Box Set
[Folkets Bio]Region 2
Passion of Anna, The
(1969 Ingmar Bergman) 80:-

originaltitel: En Passion

On a windswept, barren island, Andreas (Max Von Sydow) lives simply and quietly until he becomes entangled with Anna (Liv Ullmann), a beautiful, mysterious widow, and a neighbouring couple (Bibi Andersson, Erland Josephson) harbouring their own sorrows and illusions. Soon, secrets from Andreas and Anna's pasts threaten to shatter not only their desperate attempt at love...but their tenuous hold on reality as well.
[MGM]Region 2
Robert Broberg
3-DVD Box Set 125:-

Med sin orkester och kör ser och hör vi honom sjunga sina älskade original.

Vi får följa med på utsålda Globen-framträdanden som HÖJDARE och MÅLAROCK till mindre och intima föreställningar som MÅNDAGSBÖRSEN och hans ROBERT KARL-OSKAR BROBERG SHOW - Tjejjer. Enmansshowen MOROT från Komediteatern på Gröna Lund till New York-perioden på sjuttiotalet som blev föreställningen DUBBELSÅNGARE och som sedan spelades in i ett utsålt Scandinavium.
[Universal]Region 2
Sagolandet
(1988 Jan Troell) 80:-

"Sagolandet" är Jan Troells omdebatterade svenska klassiker som gick 52 veckor på bio i Stockholm och Göteborg. Filmen som speglar Troells bild av Sverige skapade stora rabalder i media – en blottande samhällskildring olik någon annan!
[Folkets Bio]Region 2
Selma
(2008 Erik Leijonborg) 50:-

Hela världen älskade Selma Lagerlöf. Men världen visste inget om hennes kärlek.

En ung Selma Lagerlöf semestrar på Sicilien med älskarinnan Sophie Elkan (Alexandra Rapaport). Hon har just slagit igenom på allvar med Gösta Berlings Saga och hela världen ligger för hennes fötter. Många år senare står hon i begrepp att som första kvinna ta emot Nobelpriset.

Två av Sveriges mest älskade kvinnor möts i SVT:s hyllade julsatsning Selma, när Helena Bergström axlar rollen som den världsberömda författarinnan Selma Lagerlöf.
[SVT]Region 2
Serpent's Egg, The
(1977 Ingmar Bergman) 80:-

Berlin, 1923. Out-of-work circus performer Abel Rosenberg (David Carradine) is living in poverty. When his brother commits suicide, he moves into the apartment of his cabaret singer sister-in-law (Liv Ullmann), but the pair soon attract the attentions of both the police and a professor with a terrifying area of research when they start to make enquiries about Abel's brother's mysterious death.
[Castle]Region 2
Seventh Seal, The
(1957 Ingmar Bergman) 80:-

originaltitel: Det Sjunde Inseglet

As the Black Death continues to wipe out the population of Europe, knight Antonius Block (Max von Sydow) returns from the Crusades, disillusioned and worn. When suddenly Death (Bengt Ekerot) appears before him, he asks for the chance to live, proposing a game of chess to decide his fate.
The knight takes his squire, a troupe of traveling players and a deaf and dumb girl under his protection as the game is played out. One by one Death exacts his toll, and it is up to Block to stall his opponent for as long as possible if he is to help save the lives of those he is trying to protect. All the while, the villages and towns about them fall further into ruin and religion takes a stranglehold on those desperate for a means of survival.
[Tartan]Region 0
Skepp till Indialand
(1947 Ingmar Bergman)

Tidigt Bergmandrama där den puckelryggige styrmannen Johannes rivaliserar med sin far sjökaptenen om en vacker varietésångerskas gunst, ombord på en bärgningsbåt. Vi följer några människospillror på jakt efter kärlek och trygghet i en tillvaro där de står helt utanför.
[Super 8]Region 2
Skyll inte på Mig!
(1977 Bo Hermansson) 80:-

Två sammanboende ungkarlar som gör det mesta fel. De är något överåriga för det ljuva livet – och ständigt panka. Magnus är den överlägsne och mästrande, Brasse den snälle och oskyldige.

Det är lite Helan och Halvan över detta blågula komikerpar. "Skyll inte på Mig!" är en serie i fem avsnitt – samtliga 30 minuter långa – med Magnus & Brasse.
[SVT]Region 2
Skånska Mord
(1985 Jan Hemmel, Leif Krantz) 50:-

VEBERÖDSMANNEN
Martin Svensson var en ond och brutal människa som flackade runt i Skåne med sin familj i början av 1900-talet. Grannar minns honom fortfarande med en rysning.
"Veberödsmannen" är mordbrännaren och mördaren Martin Svenssons historia men handlar också om sonen Emil, han som hjälper till att begrava Martin Svenssons offer men smyger in en blomsterbukett mellan likets händer.

BESSINGEMORDET
Det är mot slutet av 1800-talet. I den lilla byn Bessinge nära Hörby i Skåne har bonden och kyrkvärden Ola Månsson mördats. Tre människor står inför rätta, två men och en kvinna. Kvinnan är den mördades hustru.
[SVT]Region 2
Släpp Fångarne Loss, det är Vår!
(1975 Tage Danielsson)

Frida (Lena Nyman) och hennes långe vän (Tage Danielsson) vill ha en mänskligare fångvård i en vänligare värld. Men när fången Harald Hansson (Ernst-Hugo Järegård) rymmer, tar sig in i Fridas lilla hus och slår sönder allt, då orkar inte hon och hennes vän vara snälla längre. Men så ändrar de sig och börjar kämpa för ett bättre liv åt Harald Hansson.

Det är då de träffar den helgalne fängelsedirektören (Gösta Ekman), den korkade fångvaktaren Erlandsson (Hans Alfredson) och den romantiska rådmansdottern (Margaretha Krook). Och så blir de förstås underhållna av Professorn (Jan Malmsjö), som bjuder på ett riktigt sång-och-dans-nummer i cellen. Tage Danielssons humoristiska inlägg i fångvårdsdebatten innehåller många goda skratt och sprider värme och glädje i alla åldrar.
[SF]Region 2
Smash
Hela Serien 80:-

Einar Berg är Sveriges genom tidernas bäste tennisspelare. 15 år efter att han avslutat sin proffskarriär gör han comeback pga ekonomiska problem. Tillsammans med Alex, Sigge och Theo reser han runt i världen och spelar tennis.

”En TV-serie om 80-talets svenska tennisunder. Fyra svenska tenniskillar. Värdelösa i jämförelse med Edberg och Wilander. Mycket resor till konstiga platser med små skittävlingar och sunkiga hotell. Det borde kunna bli kul..?”
[SVT]Region 2
Solsidan - Boxen
Tandläkare Alex har tillsammans med sin gravida sambo Anna flytat tillbaka till sitt barndomshem på Solsidan i Saltsjöbaden. En idyllisk plats att slå sig till ro - eller drivas till vansinne bland lyxgrillar, nybyggda verandor och påfrestande grannar. Här bor också Alex gamla kompis Fredde och hans fru Mickan, ett välbärgat par med tydliga åsikter om livet i allmänhet och villalivet i synnerhet. Här får du alla tre säsongerna samlade i en box!
[SF/4] Region 2
Sommarnattens Leende
(1955 Ingmar Bergman) 50:-

Advokat Fredrik Egerman är en kvinnojägare av stora mått men lever i ett platoniskt äktenskap med ungmön Anne. När hans gamla älskarinna, skådespelerskan Désirée, dyker upp på ett gästspel i den lilla staden, börjar svartsjukan jäsa.

Nya älskare dyker upp på scenen, fruar och pigor kurtiseras till höger och vänster och Fredrik får det hett om öronen och utmanas på duell.
[SF]Region 2
Stig-Helmer Story
(2011 Lasse Åberg)

Filmen handlar om Stig-Helmer Olsson och hans liv innan han hamnade på sina sällskapsresor. Stig-Helmer berättar i nutid om uppväxten i slutet av 50-talet och början av 60 talet, om Nalentiden, om Tv:s ankomst, början på vår teknikutvecklingen osv. Allt detta illustreras i tillbakablickar där vi följer unge Stig-Helmer i 20-årsåldern och hans möte med sin stora kärlek Annika, en ung frälsningssoldat.
[SF]Region 2
Stunde des Wolfs, Die
(1968 Ingmar Bergman)

svensk titel: Vargtimmen

Haunted by demons past and present, artist Johan Borg (Max Von Sydow) fights a losing battle to retain his sanity and maintain his artistic prowess. His wife Alma (Liv Ullmann), desperate to help him, finds herself starting to share his hallucinations.
But as Johan's mind continues to unravel, Alma is forced to choose between her love... and her life.
[Art Haus]Region 2
Sune i Grekland
(2012 Hannes Holm)

Sune är tillbaka! Tillsammans med lillebror Håkan Bråkan, storasyster Anna, mamma Karin och pappa Rudolf drar Sune till Grekland på sommarlovet. Som varje sommar förut planerar familjen Andersson sin semestervecka i Myggträsk. Då händer det mest oväntade, pappa Rudolf bokar en charterresa till Grekland. Familjen blir överlycklig men frågorna om resan är många.

På plats i Grekland inträffar katastroferna, Sune tappar sin tjejtjusarkraft, Håkan Bråkan gillar verkligen inte trollet Julle i barngruppen, mamma Karin blir mer och mer irriterad på Rudolf. Samtidigt upptäcker pappa Rudolf att det är all inclusive och vilka oanade möjligheter det för med sig.
[Nordisk Film]Region 2
Swing It, Fröken! / Swing It, Magistern!
I "Swing It, Magistern" spelar Alice Babs skolflickan Inga Danell och Adolf Jahr spelar hennes musiklärare, lektor Bergman. Skolan drivs av rektorn Agda Löfbeck, en gammaldags kvinna som gör allt för att stoppa den moderna swingmusiken som Inga och magistern ägnar sig åt på kvällarna. På dansrestaurangen Shanghai sjunger Inga under namnet Linda Loy och lektor Bergman spelar piano i jazzorkestern.

1956 medverkar Alice Babs i rollen som engelskalärarinnan Fröken Lind i "Swing It, Fröken!" Hon är ny lärarinna på skolan och hon blir erbjuden att hyra ett rum hos Familjen Nilsson. I familjen bor den ökände sonen Sigge som också blir hennes elev. Men han övar hellre med trumpeten än pluggar tyska. Den propra fröken Lind får en tuff uppgift att få Sigge att ta sig i kragen och bli en anständig elev.
[SF]Region 2
Through a Glass Darkly
(1961 Ingmar Bergman) 80:-

originaltitel: Såsom i en Spegel

A schizophrenic girl (Harriet Andersson) sinking into madness, is the focal point for the emotions of three men - her husband (Max Von Sydow) a doctor, who is helpless to cure her, her father (Gunnar Bjornstrand), who is horrified to find that he can watch her disease with complete detachment, and her brother (Lars Passgard) for whom she represents the mysterious attractiveness of the opposite sex.

A crisis is reached when, after a number of hallucinations, she seduces the boy.
[Tartan]Region 0
Trazan Apansson & Banarne
Äntligen kommer den nya versionen av djungelns roligaste DVD - hela fyra timmars speltid och med två avsnitt som aldrig tidigare utgivits! Här bjuds det på roliga sketcher, "rocktajm" med Electric Banana Band, märkliga uppfinningar och tips med Dr Banarne & Mr Arne, buskis med Nicko & Pulver och mycket mer. Med joddlande och funderingar i trädkojans hängmatta blev Trazan Apansson & Banarne en av våra mest barnkära TV-serier någonsin!
[SVT]Region 2
Tårtan
Hela Serien 50:-

De tre sjömännen och bröderna Janos, Frasse och Hilding går iland, och får av en ödets nyck äganderätten till ett bageri. Deras försök att driva detta problematiska småföretag slår inte alltid väl ut. Det visar sig inte vara alldeles lätt, vilket ofta tar sig uttryck i mycket fummel och kaldd. Då och då tröstar de sig med en jamsession på saxofon, klarinett och dragspel.
[SVT]Region 2
Underbart är Kort
(1989 Tom Alandh) 80:-

”En blond negress från Värmlands huldraskogar” kallade Tage Danielsson henne i en av sina dikter. ”Ett lingonris i cocktailglas”. Hon med de smala benen, den onda ryggen, utstrålningen, vemodet och de stora glasögonen, som i mer än trettio år underhållit det svenska folket med jazz, visor, revy och film. Alla som beskrev Monica Zetterlund såg den unika kombinationen av nordisk sommarmelankoli och livsbejakande storstadspuls. Det sensuella och grovkorniga. Älskad som få men också blyg, bräcklig och med stor integritet. En film om artisten och människan Monica Zetterlund av Tom Alandh.
[SVT]Region 2
Utvandrarna / Nybyggarna
(1971/72 Jan Troell) 50:-

Vilhelm Mobergs gripande böcker om Karl Oskar och Kristina tillhör klassikerna inom den svenska litteraturen. Jan Troells filmatisering av dessa historier har blivit två fantastiska filmberättelser.

UTVANDRARNA tar oss till en fattig småländsk by där Karl Oskar och Kristina tar det svåra beslutet att utvandra till Amerika. Tillsammans med grannar, vänner och barn ger de sig iväg på en oändlig resa mot ett okänt öde i ett främmande land. Många av dem får utstå hårda prövningar, en del når aldrig fram, men de ger inte upp. De kämpar för ett mål och en dröm - drömmen om det nya, stora landet.

I NYBYGGARNA har Karl Oskar och Kristina nått fram till Amerika. Vid den vackra sjön Ki-Chi-Saga bygger Karl Oskar sitt hus. Här ska han bosätta sig och här ska hans barn växa upp. Men de får slita hårt, kämpa för att överleva hårda vintrar, indianer och sin längtan efter "det gamla landet".
[SVT]Region 2
Vingar av Glas
(2000 Reza Bagher) 50:-

Nazli är 18 år, född i Iran men uppvuxen i Sverige. Hon bor med sin pappa Abbas och sin äldre syster Mahin. Nazli, som vill smälta in i det svenska samhället, kallar sig Sara, något som sårar pappa Abbas…

En dag berättar Abbas hur han ser på sina döttrars framtid. Han planerar att ha en fest för sina vänner och släktingar och vill bl. a. bjuda två iranska män som han ser som potentiella makar till sina döttrar. Nazli, som har ett mycket bra förhållande till sin pappa blir bestört. När hon sedan träffar sin svenske pojkvän Jonas, blir hennes situation genast väldigt komplicerad!
[SF]Region 2
Värsta Språket
2-DVD Box Set 100:-

Är du sugen på att gissa dialekten? Eller frossa i nostalgiord som "pyspunka" eller "ärtig"? Eller bara lära dig varför man så lätt byter plats på sch-ljudet i Schweiz?

Då har du kommit rätt. "Värsta Språket" är ett språkprogram som inte liknar någonting annat. I ett högt tempo, mitt bland vanliga svenskar och med massor av humor får vi svaren på allt vi gått och grubblat på, från ursprunget till "snuskhummer" till hur man lär sig prata baklänges. Det vänds och vrids på gamla föreställningar och nymodigheter. Klyschor blir topplistor. Språkpoliser får argumentera och reportrarna på Språkbågens motorcykel mullrar in i olika landsändar och utforskar dialekter.
[SVT]Region 2
Zonen
Miniserie 100:-

Sanningen måste fram, till varje pris!

Militären låter evakuera en zon i de karga Lapplandsfjällen. Läkaren Jacob Lagerlöf fattar misstankar och snubblar över en hemlighet, så pass väl bevarad att han nu får både militär och regering efter sig.
[SVT]Region 2
Äkta Människor
Miniserie 125:-

Berättelsen kretsar kring Leo (Andreas Wilson) och Niska (Eva Röse), två ledargestalter i en grupp vilda hubotar som kämpar för frihet. Under en flykt skadas och försvinner Leos älskade, Mimi (Lisette Pagler) och Leo beger sig av för att leta efter henne.

Samtidigt bestämmer sig familjen Engman efter många diskussioner att skaffa en begagnad hubot, något som inte visar sig vara helt problemfritt. Hubotar är ett mekaniserat tjänstefolk, som är så snarlika oss människor att de kan betraktas som fullgoda substitut.
[SF]Region 2
Äktenskapsleken
(1935 Ragnar Hyltén-Cavallius) 80:-

Zarah Leander är en skulptris med åtskilligt av glimt i ögat i detta eleganta lustspel, som var en av endast tre filmer som vår världsberömda primadonna gjorde i Sverige, strax innan hon gav sig av för att bli hela Tysklands älskling.

Revykungen Karl Gerhard gör en sällsynt filmroll och står dessutom bakom både filmens manus och texterna till Zarahs melodier.
Filmen var en stor succé inte bara i Sverige. Redan innan urpremiären hade den sålts till femton länder i Europa. Zarahs fråga ”Vill ni se en stjärna?” var definitivt besvarat med ett rungande ”JA”!
[Studio S]Region 2
Älskling på Vift
(1964 Kåge Gimtell)

Vad händer om en vanlig hemmafru ställer upp i en lokal misstävling - och vinner? Hur blir det sen om maken förbjuder henne att åka vidare till finalen i Palma på Mallorca - men hon beger sig i alla fall? Lägg då därtill en romans mellan en svensk tidningsman och Japans missaspirant, en tokig flickfotograf och en strid ström av bikiniflickor, ja då har ni en given succé.

Stjärnorna haglar tätt i denna svenska klassiker, här för första gången utgiven på video. Vad sägs om: Anna Sundqvist, Arne Källerud, Pekka Langer, Hagge Geigert, Ove Tjernberg m fl. Dessutom medverkar Hootenanny Singers, The Spotnicks och andra kända svenska 60-talsorkestrar.
[Noble]Region 2
876113